Hidtil usandsynlige navne kan blive direktører i finanssektoren efter grønt lys til Pensiondanmark-topchef

Vejen er banet for, at kandidater uden erfaring fra sektoren kan komme i betragtning som topchefer i finanssektoren, efter at Peter Stensgaard Mørch er godkendt i Pensiondanmark under nyt regelsæt.
En såkaldt betinget godkendelse fra Finanstilsynet har sendt Peter Stensgaard Mørch, departementschef i Finansministeriet, på kurs mod topposten i Pensiondanmark. | Foto: Jens Dresling
En såkaldt betinget godkendelse fra Finanstilsynet har sendt Peter Stensgaard Mørch, departementschef i Finansministeriet, på kurs mod topposten i Pensiondanmark. | Foto: Jens Dresling

Finanstilsynets grønne lys til Peter Stensgaard Mørch som kommende adm. direktør i Pensiondanmark indvarsler en stor udvidelse af det kandidatfelt, som landets banker, forsikringsselskaber og pensionsselskaber kan plukke fra i jagten på nye topchefer.

Sådan lyder det fra en række iagttagere, efter at Pensiondanmark mandag annoncerede, at selskabet ansætter ny topchef i form Peter Stensgaard Mørch. Han kommer fra en stilling som departementschef i Finansministeriet og uden erfaring fra pensionsbranchen.

”Med den her måde at besætte stillingen på får man udvidet det mulige kandidatfelt i sektoren betragteligt,” siger Søren Andersen, der er aktuar og indehaver af rådgivningsvirksomheden Fpension. 

Peter Stensgaard Mørch har fået en såkaldt betinget fit & proper-godkendelse fra Finanstilsynet. Det betyder, at han først skal læres op i et år, fra han tiltræder i Pensiondanmark som vicedirektør 15. august, til han kan indtage hjørnekontoret og kalde sig adm. direktør.

I mellemtiden vil investeringsdirektør Claus Stampe varetage posten fra 1. oktober, hvor Pensiondanmarks nuværende topchef, Torben Möger Pedersen, går på pension.

Det er første gang, Finanstilsynet gør brug af en betinget godkendelse, som et flertal i Folketinget i foråret besluttede at føje til myndighedens værktøjskasse for at gøre det lettere at finde egnede topchefer til finanssektoren.

Ny mulighed for betinget godkendelse

Fit & proper-reglerne betyder, at Finanstilsynet skal godkende nye topchefer i sektoren på baggrund af en vurdering af kandidaternes egnethed og hæderlighed.

Reglerne, der flere gange har spændt ben for kandidater, har imidlertid mødt kritik for at være for stramme, hvorfor et flertal i Folketinget har besluttet at bløde dem op. 

Blandt nybrudene er muligheden for at blive godkendt, selv om man ikke har erfaring fra samme branche, og at der er mulighed for at få en betinget godkendelse, hvor forudsætningen er, at man så i løbet af en periode tilegner sig tilstrækkelig erfaring og viden til at kunne blive godkendt efterfølgende. 

Brancheorganisationen for forsikrings- og pensionsselskaber F&P har ikke ønsket at kommentere perspektiverne i de nye regler og praksis fra Finanstilsynet, mens man hos bankernes interesseorganisation Finans Danmark kalder det positivt, at der er nye muligheder for at besætte topstillinger. 

”Vi hilser det altid velkomment, når der er tegn på, at der findes fleksible og afbalancerede løsninger, som kan bidrage til en større mangfoldighed i ledelserne i finansielle virksomheder,” udtaler Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark, i en skriftlig kommentar.

To veje til godkendelse

De nye fit & proper-regler træder i kraft 1. juli og har to ligestillede spor. Den ene er en aflægger af den hidtidige tilgang, hvor man kan blive godkendt på baggrund af objektive kriterier - kendt som formodningstilgangen, hvor der er specifikke krav til erfaring fra den finansielle sektor.

For de største banker vil der for en adm. direktør være et krav om ti års praktisk erfaring inden for den konkrete virksomheds forretningsmodel, hvor en ”signifikant andel” skal være opnået i en ledelsesrolle. For gruppe 2-pengeinstitutter er der krav om fem års ledelseserfaring i sektoren, mens det for de mindste vil være et krav om fire år.

Den anden mulighed, som er kommet i spil i Pensiondanmarks tilfælde, er en godkendelse baseret på en konkret vurdering - helhedstilgangen - hvor man ser på erfaringer inden for det finansielle område, beslægtede områder eller andre relevante kompetencer fra erhvervslivet, og hvor der som nævnt også er en mulighed for at lave en overgangsløsning, hvor man er i mesterlære i en periode.

Ifølge Robert Bo Jensen, adm. direktør for Thursday Consulting, som i flere år har rådgivet om bl.a. finansvirksomheders rekruttering af ledende medarbejdere, er det glædeligt, at reglerne er ændret, så flere kan komme i betragtning til stillinger øverst i finanssektoren. 

”Det giver et bredere kandidatfelt, og det kan alle være tilfredse med,” siger han. 

Robert Bo Jensen er imidlertid overrasket, hvor stor en forandring regelændringen allerede nu ser ud til at føre med sig. 

”Hidtil har man skullet have årelang direktionserfaring, inden man kan blive adm. direktør. Nu er det nok med et års mesterlære. Jeg synes ikke, det er en dårlig udvikling. Jeg synes bare, at det er et markant skifte i tilsynets tilgang til, hvordan de her ansøgninger bliver behandlet. Og det er også en større ændring, end jeg havde troet, at den seneste lovændring ville føre til,” siger han.

Flere at plukke fra

En række fit and proper-sager har de seneste år tiltrukket sig opmærksomhed. Det gælder bl.a. tilsynets afvisning af Jacob Aarup-Andersen som topchef for Danske Bank, og at Camilla Holm ifølge flere medier ikke kunne blive godkendt til et job som topchef for PFA på grund af manglende erfaring i pensionssektoren.

Det har altså hidtil været noget nær en forudsætning at have lang ledelseserfaring for at måtte skrive adm. direktør på sit visitkort. Da et flertal Folketinget i sommeren 2022 lagde op til ændringer i fit and proper-reglerne, lød det fra F&P, at de kommende regler ville give mulighed for at udbrede skaren af kandidater. 

”Hvis man laver reglerne for stive, risikerer man, at Tordenskjolds soldater går igen i ledelser rundt omkring. Og det vil ikke gøre det nemmere eksempelvis at øge andelen af kvinder i ledelser, hvis man alene må rekruttere fra eksisterende finansielle ledelser, hvor mænd er i overtal. Stive regler vil normalt stå i vejen for mangfoldighed,” sagde Torben Weiss Garne, underdirektør i F&P, i juni 2022 til FinansWatch.

Økosystemet ser altså nu ud til at blive større med Finanstilsynets betingede godkendelse af Peter Stensgaard Mørch

”Danmark er et lille land, og hvis man skal overholde fit & proper-reglerne, så er der så få personer at tage af, at det faktisk er problematisk. På den her måde får man udvidet kandidatfeltet ret betragteligt,” siger Søren Andersen fra Fpension. 

Om et enkelt års mesterlære er nok til at tillegne sig den nødvendige viden til at bestride posten, afhænger ifølge ham af kompleksiteten, i den virksomhed man er rekrutteret til. 

”Pensiondanmark er kæmpestor og en meget vigtig pensionsleverandør for mange danskere. Men kompleksiteten i forretningsmodellen og pensionsprodukterne er beskeden,” siger han. 

Lokalbanker ser mulighed for nye ansigter

Hos interesseorganisationen Lokale Pengeinstitutter (Lopi), der har landets små og mellemstore banker i medlemskredsen, ser man udmøntningen af de nye regler som et bevis for, at det er muligt at udvide feltet af mulige kandidater til topposter i pengeinstitutterne.

”Der kan være udfordringer med at finde kvalificerede kandidater, hvis man har alt for stive regler og for afgrænsede krav til, hvad der skal til, så derfor ser vi rigtig positivt på, at der nu er mulighed for at udvide feltet af kandidater,” siger Jan Kondrup, adm. direktør for Lopi.

”Det åbner for at få nogle ind, som ikke nødvendigvis kommer fra præcis samme type stilling. Det kan være nogle, der har arbejdet i andre brancher, i en brancheorganisation eller hos myndigheder, men det vil i alle situationer være en konkret vurdering, hvor man også skal ind og se på, hvor stort pengeinstituttet er, og hvor kompleks en forretning man driver.” 

Rekrutteringen af ledende medarbejdere har længe været en hovedpine for særligt de mindre pengeinstitutter. Eksempelvis måtte Fanø Sparekasse i januar kaste håndklædet i ringen og lade sig opsluge af Middelfart Sparekasse, bl.a. med henvisning til at sparekassen havde haft svært ved at udfylde en ledig post som souschef. 

Ifølge Jan Kondrup betyder de nye regler, at det særligt vil være muligt for de mindre pengeinstitutter at kigge på kandidater med en anden baggrund, fordi der i de nye regler er lagt op til, at der bliver kigget på det enkelte pengeinstituts størrelse og typen af forretning, når Finanstilsynet skal fit & proper-godkende en person, der ikke har erfaring fra branchen. 

”Der åbnes i den nye lov op for, at tilsynet i sine konkrete vurderinger kan inddrage proportionalitet, i forhold til hvor stort, komplekst og omfangsrigt det enkelte pengeinstitut er. Det er en fordel for de mindre pengeinstitutter,” siger Jan Kondrup.

Han vil ikke spekulere i, om der i fremtiden kommer til at være en højere andel af direktører i landets pengeinstitutter, der har en anden baggrund end den traditionelle, men konstaterer, at muligheden i hvert fald er til stede. 

”Der vil med de nye regler og den opblødning, der er sket fra tilsynets side, være mulighed for at ansætte nogle, som man ikke tidligere har kunnet få godkendt, og det er godt” siger han. 

Tilsynet vil i dialog om andre type kandidater

Fra Finanstilsynets side lød det mandag, at tilsynet er klar til at drøfte med selskaberne i sektoren, hvis de vil forsøge at få en anden type kandidat end den klassiske ind i en topstilling. 

”Finanstilsynet vil altid være klar til at indgå i dialog med en virksomhed om, hvad der skal til for, at en konkret kandidat har tilstrækkelig viden og erfaring til at blive godkendt,” sagde vicedirektør Carsten Brogaard i en skriftlig kommentar.

Heri kan det indgå som et krav, at kandidaten for at få den endelige godkendelse skal i gennem et forløb, der giver kompetencer til at kunne besætte job, ligesom det bliver tilfældet med Peter Stensgaard Mørch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Henning Dam er adm. direktør i Fynske Bank, der er en af de banker, der har kurs mod et rekordår. Sidste år fik banken et resultat før skat på 35,9 mio. kr., og i år lyder forventningen på 140-165 mio. kr. | Foto: Fynske Bank / PR

Lokalbanker står foran bedste år i mands minde

For abonnenter