FinansWatch

ECB's Lagarde ser risiko for yderligere vækst i inflationen

Inflationen kan komme til at vokse yderligere, forventer chefen for Den Europæiske Centralbank.

Foto: AP / Francisco Seco

Den Europæiske Centralbank, ECB, har torsdag hævet sin toneangivende rente med 0,50 pct.point, et overraskende dobbelt løft, i kampen mod den tårnhøje inflation.

På et efterfølgende pressemøde advarer bankens topchef, franske Christine Lagarde, da også om, at der er risiko for, at inflationen tager yderligere til.

Hun betegner samtidig niveauet for prisstigninger som ”uønsket høj”, hvilket de vil vedblive med at være i ”nogen tid”, og derfor var det passende at påbegynde normaliseringen af renten og løfte den væk fra negativt territorium.

”Styrelsesrådet vurderede, at der er passende at tage et større første skridt på sin pengepolitiske rentes normaliseringsvej end signaleret på dets foregående møde,” siger Christine Lagarde.

”Det vil støtte en tilbagevending for inflationen til vort mellemlange mål ved at styrke forankringen af inflationsforventningerne, og ved at sikre at vilkårene for efterspørgslen tilpasses for at levere vore inflationsmål på mellemlang sigt.”

Centralbankchefen understreger samtidig, at det dobbelte renteløft torsdag, i forhold til mere gængse 25 basispoint, hvor den hæver renten mere og hurtigere i starten af stramningscyklussen, altså frontlæsser forhøjelserne, øger bankens beslutningsfrihed fremadrettet.

”På vore kommende møder vil yderligere normalisering af renten være passende. Frontlæsningen i dag ved at forlade negative renter giver os mulighed for at lave en overgang til en ”møde-til-møde” tilgang til vores rentebeslutninger,” lyder det fra Christine Lagarde, som fremhæver, at banken har sat hastigheden i renteløftene op, men ikke løftet slutrenten, altså den ventede top i centralbankens toneangivende rente.

I forbindelse med forrige rentemøde indikerede ECB’s chefgruppe, at renten på torsdagens møde skulle op med 0,25 pct.point, hvorefter den til september kunne blive løftet med 25-50 basispunkter. Prognosen for september er dog ikke længere gældende.

”Den kombinerede fremadrettede guidance for september er ikke længere anvendelig. Vil vil operere møde for møde og skridt for skridt. Så hvad der sker til september, vil afhænge af, hvilke data vi har,” kommenterer Chrisitine Lagarde, ifølge Bloomberg News og tilføjer i forhold til inflationsmålet:

”Men vi er helt sikkert på en normaliseringsvej for at nå vores mellemlange mål om 2 pct.”

I juni var inflationen i eurozonen på 8,6 pct. på årsbasis.

I forhold til væksten bemærker ECB-chefen, at den nu bremser op, og at Ruslands krig mod Ukraine forstærker den udvikling. Krigens start i slutningen af februar har i år også skubbet energipriserne i vejret, og Lagarde mener, at de ville holde det høje niveau på kort sigt.

Den toneangivende rente hos ECB er nu på 0,00 pct.

Torsdagens rentebeslutning var enstemmigt vedtaget af styrerådets medlemmer.

ECB udvider også den finansielle værktøjskasse

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs