FinansWatch

Federal Reserve på vej mod underskud i 2023

Den amerikanske centralbank har pga. egne rentestigninger kurs mod rød bundlinje i 2023.

Formand for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, Jerome Powell. | Foto: POOL/REUTERS / X80003

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, Fed, har i år indledt en cyklus med tiltagende stram pengepolitik. Banken allerede har hævet sin toneangivende rente med 1,50 pct.point, men samtidig forudser den yderligere løft på knap 2,00 pct.point mere inden årets udgang.

Følger centralbanken imidlertid den indikerede retning, så vil det betyde, at banken selv i 2023 kan se frem til et underskud på sin resultatopgørelse.

Det skyldes, at Fed derved vil skulle betale meget mere til de kommercielle banker for deres indskud, mens renteafkastet på Feds enorme portefølje af obligationer, som er købt ved meget lavere kuponrenter, ikke vil kunne matche det.

”Bliver vi på denne bane, vil Fed helt sikkert tabe mange penge i kalenderåret 2023,” siger William Dudley, tidligere direktør for centralbankens distrikt i New York, til Bloomberg News.

Et underskud vil betyde, at det amerikanske finansministerium bliver nødsaget til at opføre det på centralbankens balance, og med det vil det ikke direkte påvirke pengepolitikken og centralbankens rente.

Det kan dog betyde, at det vil få konsekvenser for Federal Reserves reduktion af sin balance, og især afviklingen af realkreditobligationer.

”Hvis den taber penge, vil den ikke sælge realkreditobligationer. Hver eneste en, den sælger, vil øge tabet,” analyserer William Dudley.

Risikoen for tab vil dog være farligt i forhold til bankens fremtidige muligheder for at benytte sig af kvantitative lempelser, da det vil styrke modstandernes argumenter. Og det vil være særligt skidt, hvis modstanderne vinder debatten.

”Hvis det skete, er det virkelig farligt, fordi det ville fjerne et vigtigt værktøj fra pengepolitikken, når Fed er ved nul i det lave rentebånd.”

Under pandemien sænkede centralbanken sin rente til 0,00-0,25 pct., og de enorme opkøb blev indledt for at sikre, at markedsrenterne fulgte med ned og dermed ”transmitterede” den lave centralbankrente til økonomien.

I forbindelse med sit rentemøde i maj besluttede Fed sig imidlertid for, at den ville indlede de kvantitative stramninger ved at reducere sin obligationsbeholdning med 47,5 mia. dollar om måneden fra juni stigende over tre måneder til 95 mia. dollar hver måned.

Nedtrapningen sker efter planen med 60 mia. dollar hver måned for amerikanske statsobligationers vedkommende, mens reduktionen af amerikanske realkreditobligationer sker med 35 mia. dollar om måneden.

Gennem pandemien, nærmere bestemt siden marts 2020 og frem til marts 2022, købte Federal Reserve således samlet obligationer for knap 4650 mia. dollar, heraf knap 3300 mia. dollar statsobligationer og godt 1350 mia. dollar realkreditobligationer, og centralbanken ejer for tiden statsobligationer for næsten 5800 mia. dollar og realkreditobligationer for godt 2700 mia. dollar.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs