FinansWatch

Fed vil varme op til marts-renteforhøjelse på næste uges møde

Inflationen er på det højeste niveau i 40 år.

Foto: DANIEL SLIM/AFP / AFP

Når der onsdag aften i næste uge er rentemøde i den amerikanske centralbank, venter det at banken vil varme op til ventede renteforhøjelse til marts.

Det vurderer Handelsbankens analytikere Rasmus Gudum-Sessingø og Jes Asmussen.

"Rentemødet i december bød på et klart styrket opstramningssignal fra banken med opskrevne antal ventede renteforhøjelser til tre styk i år - hver på 25 basispoint," skriver analytikerne.

Siden det møde har markedet modtaget en lang række høgeagtige udtalelser fra flere centrale Fed-folk, herunder medlemmer af rentekomitéen FOMC, som peger på tre til fire renteforhøjelser i år, samt at den første vil komme på det næste rentemøde til marts.

"Det er stort set på linje med de tiltagende renteforventninger på finansmarkederne, hvor en første renteforhøjelse i marts nu er fuldt indpriset sammen med næsten fire renteforhøjelser på i alt 1 pct.-point i år."

Det er Handelsbankens forventning, at centralbanken vil ændre signal i retning af, at en normalisering pengepolitikken på det kommende møde er passende.

"I december var signalet, at Fed-renten vil blive holdt på nuværende niveau indtil at betingelserne på arbejdsmarkedet vurderedes forenelig med fuld beskæftigelse," fremhæver Rasmus Gudum-Sessingø og Jes Asmussen.

Arbejdsløsheden i december viste et uventet stort fald til 3,9 pct, hvilket er under medianestimatet på 4 pct., som centralbanken ser som den naturlige langsigtede ledighed. Inflationen er også fortsat op og er i det højeste niveau i 40 år i december. Ligesom der er tydeligere tegn på, at en pris-løn-spiral udfolder sig.

"Fed vil dog sandsynligvis være forsigtig med at signalere hurtige renteforhøjelser på mødet, hvorfor en gradvis normalisering sandsynligvis vil blive betonet for ikke at puste yderligere til markedsrenterne," vurderer Handelsbanken.

Banken fremhæver dog at det ikke udelukker, at forventningerne til en større renteforhøjelse på 0,5 pct.-point efterfølgende kan tage fart frem mod marts-rentemødet.

Efter mødet vil det også være fokus på en mulig diskussion om en såkaldt kvantitativ opstramning i form af en nedbringelse af den amerikanske centralbanks oppustede balance.

Handelsbanken mener dog det er sandsynligt, at centralbanken vil holde igen med nyt på timingen og tempoet i den for ikke at overvælde markederne.

"Det synes sandsynligt, at centralbanken vil afvente reaktionen på de første par renteløft. Derfor er man nok skal tættere på sommeren før end kvantitativ opstramning bliver relevant."

Fed lancerer rapport om fordele og ulemper ved digital valuta

Goldman Sachs henter 12 mia. dollar i obligationsmarkedet 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs