En del af Watch Medier

FinansWatchsøndag29. januar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Bank
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Bank
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • Fintech
  • Regulering
  • Karriere
  • Kapitalforvaltning
  • Klummer
  • Redaktøren anbefaler
  • FW Insight
13.01.2022kl. 07.59

Brydekamp om ny finansoverenskomst indledes i coronaens lange skygger

Ikke siden efterdønningerne af finanskrisen har Kent Petersen, formand for Finansforbundet, set ind i vanskeligere forhandlinger om en ny overenskomst for finansansatte. Aftalen skal først være på plads i starten af 2023, men arbejdet starter nu. Én ting er Finanssektorens Arbejdsgiverforening og Finansforbundet enige om at bringe til forhandlingsbordet.
Formand for Finansforbundet Kent Petersne skal snart på roadtrip. | Foto: PR/ Finansforbundet
af JEPPE MAAGAARD HOLM

Kent Petersen skal snart på roadtrip.

I hvert fald har formanden for Finansforbundet bedyret, at en stor del af hans arbejdstid i 2022 vil blive brugt på landevejen, hvor han skal rundt i Danmark og møde forbundets medlemmer og tillidsfolk i et større arbejde for at styrke fællesskabet. Rundturen skal imidlertid også benyttes til noget andet.

Om godt og vel et år mødes Finansforbundet og Finanssektorens Arbejdsgiverforening ved forhandlingsbordet for at nå til enighed om en fornyelse af standardoverenskomsten for finansansatte, der udløber i 2023 og skal erstattes med en ny, treårig aftale.

Og selvom der skal trædes mange skridt, før parterne mødes for første gang, går arbejdet med den nye overenskomst allerede i gang nu. Og dét i et klima, der ifølge Kent Petersen ikke har set vanskeligere ud siden efterdønningerne af finanskrisen.

"Når vi ser på de parametre, vi ellers ville måle efter, altså høj efterspørgsel, stærk kompetenceudvikling, og gode resultater fra den finansielle sektor, så ville det indikere, at vi ville kunne forvente nogle fornuftige lønstigninger. Det skal vi selvfølgelig også gå efter. Men der bare en dark horse denne gang. Den hedder covid-19," siger Kent Petersen.

Usædvanlig periode

På den anden side står Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), der varetager arbejdsgivernes interesse.

Først i efteråret i år mødes de to parter ved forhandlingsbordet, hvor der skal udveklses krav.

Forud følger et langt træk, hvor FA indsamler krav og ønsker fra virksomhederne, mens Finansforbundet gør det samme hos medlemmerne. Efterfølgende skal kravene slibes til, før parterne sætter sig sammen.

"Overenskomstforhandlinger er næsten altid svære. Det bliver det også denne gang. Men forhandlingerne er meget sjældent uløselige. Og selvom det bliver svært, er jeg fuldstændig sikker på, at vi kommer til at lande et ansvarligt og holdbart resultat," siger Nicole Offendal, adm. direktør i FA, der for første gang, siden hun tiltrådte stillingen i sensommeren 2021, kommer til at sidde for bordenden ved en overenskomstforhandling som repræsentant for arbejdsgiverne.

"Men det er klart, at forhandlingerne denne gang sker på baggrund af en usikker og temmelig usædvanlig periode: Lange nedlukninger, en global pandemi og et andet økonomisk klima, end vi nogensinde har oplevet før," siger hun videre.

Lønfest

Ved den seneste overenskomstforhandling nåede parterne til enighed om en lønsstigning på 6 pct. i perioden, der udløber den 31. marts næste år. Derudover aftalte parterne en række konkrete initiativer, der skulle øge trivslen på arbejdspladsen.

Blækket var imidlertid knap tørt, før verden lukkede ned på grund af coronakrisen, og siden har hverdagen set mærkbart anderledes ud. Nervøsiteten for, om en ny krise ville skylde ind over sektoren voksede, men de dårlige resultater udeblev.

"Det viste sig, at vi kunne fastholde produktionen og i virkeligheden øge produktionen på en række områder. Men om det samme vil ske i 2022 er næsten umuligt at spå om. Derfor bliver det rigtigt vanskeligt at få fastsat de rigtige tal for de næste tre år. Det er ulempen ved at lave en treårige overenskomst. Det er selvfølgelig også fordelen, for det giver noget tryghed og sikkerhed," siger Kent Petersen, der endnu ikke er klar til at løfte sløret for, hvad Finansforbundet konkret vil gå efter i overenskomstforhandlingen.

Han påpeger dog, at det generelt er vigtigt for medarbejderne, at man får løn, der svarer til det, man er med til at skabe.

Heller ikke Nicole Offendal kan fortælle, hvad arbejdsgiverne konkret kommer til at jagte ved forhandlingsbordet. Det er endnu for tidligt, siger hun.

Men hun håber og tror på, at verden ser mere normal ud, når de endelige forhandlinger går i gang i 2023. Lige nu er der dog store usikkerheder, der ikke tilskynder "lønfest", siger hun.

"Vi ser ind i prisstigninger og et negativt rentemiljø, mens finanssektoren af regeringen er blevet sat til at sponsorere Arne-pensionen. Samtidig lufter EU og den danske regeringen også tanker om yderligere konsolidering. Alt det er med til at presse sektoren økonomisk. Vi leverer fine resultater og forventer også at gøre det i 2022, men der er rigtig mange ting, der presser virksomhederne," siger direktøren og fortsætter:

"Så den her lønfest, som Kent Petersen og måske andre i fagbevægelsen taler om, kommer vi til at diskutere," siger hun.

Hjemmearbejde

En læring fra coronakrisen kommer dog helt sikkert til at nå forhandlingsbordet.

Både Kent Petersen og Nicole Offendal påpeger således, at fleksible arbejdstider og hjemmearbejde bliver et emne, hvor parterne skal finde løsninger.

Her har de allerede haft lejlighed til at varme op under coronanedlukningerne, hvor der flere gange er blevet indgået særaftaler om bl.a. distance- og hjemmearbejde.

"Den fælleskonstruktive tilgang håber jeg, vi kan tage med her, og jeg håber, vi kan bruge vores erfaringer inden for hjemmearbejde og inden for fleksibiliteten," siger Nicole Offendal.

Også Kent Petersen fornemmer, at parterne her har et fælles sigte. Finansforbundet vil derfor arbejde for at få hjemmearbejde og fleksibilitet ind i overenskomsten.

"Vi kommer til at kigge på, hvordan kan man gøre fleksible arbejdsformer til noget, der kan håndteres i en overenskomst uden bare at blive sådan en række bløde formuleringer, der ikke sikrer en tilstrækkelig tryghed for vores medlemmer," siger Kent Petersen.

Nicole Offendal mener dog, at det er vigtigt ikke at vende tingene på hovedet.

"For os er det afgørende, at overenskomsten understøtter virksomhederne og medarbejdernes behov og ønsker. Det skal ikke være omvendt. Det skal ikke være sådan, at vi laver en overenskomst, som andre så skal passe ind i. Det skal være drevet af virksomhedernes behov og medarbejdernes behov," siger Nicole Offendal.

Første skridt mod en fornyelse af overenskomsten bliver som nævnt trådt blandt de to forbunds medlemmer.

Når medlemmernes ønsker er indsamlet, forestår drøftelser med bestyrelserne i henholdvis Finansforbundet og FA, hvor parterne forbereder deres krav.

I efteråret sætter parterne sig for første gang sammen og forventningsafstemmer, og i starten af det nye år begynder det hårde forhandlingsarbejde.

Finansforbundet til Folkemødet: Overenskomsten skal brydes op, hvis det skal lykkes med mere fleksibilitet på arbejdspladsen 

Arbejdsgivere og lønmodtagere er enige om fuld løn under sorgorlov

Overenskomst på plads for finansansatte 

Relaterede artikler:

  • Kent Petersen fra Finansforbundet tror, det er nødvendigt at nytænke de aftalemodeller, overenskomsterne normalt bygges ud fra, når fleksibilitet bliver en større del af arbejdslivet. | Foto: PR/ Finansforbundet

    Finansforbundet til Folkemødet: Overenskomsten skal brydes op, hvis det skal lykkes med mere fleksibilitet på arbejdspladsen

    For abonnenter

  • Nadeem Farooq, konstitueret adm. direktør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening. | Foto: Finanssektorens Arbejdsgiverforening / PR

    Arbejdsgivere og lønmodtagere er enige om fuld løn under sorgorlov

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Christina Bisgaard Laursen bliver ny finansdirektør i Flatpay. Hun kommer med erfaring fra Yousee og TDC-ejeren Nuuday. | Foto: Pr
Fintech

Flatpay henter sin første finansdirektør med erfaring fra Nuuday og Nemlig

Betalingsløsningsvirksomheden Flatpay får sin første finansdirektør i skikkelse af Christina Bisgaard Laursen. Hun skal opbygge virksomhedens finansorganisation og varme op til at hente ny kapital.

For abonnenter

Foto: Fynske Bank/PR
Finansnyt

Forventer tredobling i resultatet: "Vores obligationer udvikler sig positivt"

For abonnenter

Jens Chr. Hansen er analytiker på FinansWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard
Forsikring

Analyse: Milliarder fra Nordea-aktier kan føre til skærpet kamp om forsikring i Danmark

For abonnenter

David Solomon, adm. direktør i Goldman Sachs | Foto: Denis Balibouse / Reuters / Ritzau Scanpix
Bank

Goldman Sachs-topchefs løn reduceret

For abonnenter

Photo: Thomas Borberg
Nordea

Analytiker forudser bedste kvartal for Nordea i mange år

For abonnenter

Topdanmark har navigeret fornuftigt gennem 2022 ved prismæssigt at lægge sig en smule foran inflationskurven, mener forsikringsselskabets adm. direktør, Peter Hermann. | Foto: Stine Bidstrup
FinansWatch

Forsikringsselskaber åbner for at sænke priserne hvis inflationen slår bak

For abonnenter

Læs også

Christina Bisgaard Laursen bliver ny finansdirektør i Flatpay. Hun kommer med erfaring fra Yousee og TDC-ejeren Nuuday. | Foto: Pr
Fintech

Flatpay henter sin første finansdirektør med erfaring fra Nuuday og Nemlig

Betalingsløsningsvirksomheden Flatpay får sin første finansdirektør i skikkelse af Christina Bisgaard Laursen. Hun skal opbygge virksomhedens finansorganisation og varme op til at hente ny kapital.

For abonnenter

Jens Chr. Hansen er analytiker på FinansWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard
Forsikring

Analyse: Milliarder fra Nordea-aktier kan føre til skærpet kamp om forsikring i Danmark

Salg af Nordea-aktier kan give Sampo ekstra power på det danske forsikringsmarked, hvor det finske selskab har to skud i bøssen, Topdanmark og If. I så fald er der fløjtet op til skærpet konkurrence, skriver FinansWatchs analytiker Jens Chr. Hansen.

For abonnenter

Ole Krogh Petersen begyndte 1. december som ny adm. direktør for PFA. Han overtog efter konstitueret topchef Mads Kaagaard, der fortsat er en del af PFA's direktion. | Foto: Pr/pfa
PFA

Ny topchef sætter fire overskrifter på PFA's kurs

Godt halvanden måned efter første arbejdsdag udpeger PFA’s adm. direktør fire ledestjerner for selskabets arbejde. De fire punkter er ikke ukendte for PFA, ”men det handler om fokus,” siger topchefen.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Goldman Sachs-topchefs løn reduceret – 27. jan.
  • Analytiker forudser bedste kvartal for Nordea i mange år – 27. jan.
  • Flatpay henter sin første finansdirektør med erfaring fra Nuuday og Nemlig – 27. jan.
  • Kreditkortkæmpe tordner frem efter regnskab – 27. jan.
  • Finanstilsynet sender spinkelt påbud til Nykredit Bank – 27. jan.
  • Amerikansk storbank hæver kursmål for Jyske Bank – 27. jan.
  • Forventer tredobling i resultatet: "Vores obligationer udvikler sig positivt" – 27. jan.
  • ATP og Danica sælger shoppingcenter med heftig rabat – 27. jan.
  • Forsikringsselskaber åbner for at sænke priserne hvis inflationen slår bak – 27. jan.
  • Japansk salg mindsker andelen af realkreditobligationer på udenlandske hænder – 27. jan.
  • Analyse: Milliarder fra Nordea-aktier kan føre til skærpet kamp om forsikring i Danmark – 27. jan.
  • Første årsregnskab er landet: Sparekasse forøger krisereserve med 60 pct. – 27. jan.
  • Købstædernes Forsikring prøver nye muskler af på vejhjælpsaftale – 27. jan.
  • Hollands centralbank tildeler kryptobørs millionbøde – 27. jan.
  • Værdien af danskernes aktieformue svandt mærkbart i 2022 – 27. jan.
Flere nyheder

Job

  • Specialist, Trustee&Depositary

  • AP Pension søger kunderådgiver til Udbetaling

  • Andelskassen søger landbrugsrådgiver til bankens landbrugscenter

  • Erhvervsrådgiver til Spar Nord Lillebælt – ny erhvervsafdeling

  • Privatrådgiver til byens bedste finansielle arbejdsplads - Nørresundby

  • Privatrådgiver til Svendborg

  • Kunderådgiver – Lokal Erhverv til Sydbank Bornholm

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Spar Nord Lillebælt søger en udadvendt privatrådgiver

  • Tal der tæller - Financial controller

  • Kundemedarbejder til online-afdeling i Sparekassen Thy

  • Specialist inden for pensionsadministration

  • Er du vores nye kreditchef i Nørre Nebel?

  • Project Finance Manager

  • Senior Project Finance Manager

  • Kvantitativ risikoanalytiker til stokastiske modellering af aktiver

  • Privatrådgivere til Thisted

  • Seniorerhvervsrådgiver til Sønderjylland

  • Chef for Koncernregnskab i Sampension

  • Vil du være regnskabsanalytiker i vores nye analyse-team?

Se flere jobs

Watch Job

  • Tilbudschef - NCC Renovering Vest

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

Se flere jobs

Job

  • Specialist, Trustee&Depositary

  • AP Pension søger kunderådgiver til Udbetaling

  • Andelskassen søger landbrugsrådgiver til bankens landbrugscenter

  • Erhvervsrådgiver til Spar Nord Lillebælt – ny erhvervsafdeling

  • Privatrådgiver til byens bedste finansielle arbejdsplads - Nørresundby

  • Privatrådgiver til Svendborg

  • Kunderådgiver – Lokal Erhverv til Sydbank Bornholm

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Spar Nord Lillebælt søger en udadvendt privatrådgiver

  • Tal der tæller - Financial controller

  • Kundemedarbejder til online-afdeling i Sparekassen Thy

  • Specialist inden for pensionsadministration

  • Er du vores nye kreditchef i Nørre Nebel?

  • Project Finance Manager

  • Senior Project Finance Manager

  • Kvantitativ risikoanalytiker til stokastiske modellering af aktiver

  • Privatrådgivere til Thisted

  • Seniorerhvervsrådgiver til Sønderjylland

  • Chef for Koncernregnskab i Sampension

  • Vil du være regnskabsanalytiker i vores nye analyse-team?

Se flere jobs

Kolofon

FinansWatch
Søg

Sektioner

  • Bank
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • Fintech
  • Regulering
  • Karriere
  • Kapitalforvaltning
  • Klummer
  • Redaktøren anbefaler
  • FW Insight
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Mette Mandrup

mm@finanswatch.dk

Tlf.: +45 3330 8383

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7449

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7449

Job

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7449

Læs mere om abonnement her

Adresse

FinansWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8383

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © FinansWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
FinansWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge