FinansWatch

Økonomer ser stadig en rentenedsættelse som en mulighed

I juli måtte Nationalbanken igen forsvare kronen, og flere økonomer vurderer, at en rentenedsættelse kan komme på tale.

Nationalbanken kan være på vej med en rentenedsættelse senere på året. | Foto: Jens Dresling

En selvstændig dansk rentenedsættelse som værn mod en for stærk krone er stadig en mulighed, vurderer Arbejdernes Landsbank, der dog regner med, at Nationalbanken i stedet vil fortsætte med at intervenere i valutamarkedet. Hos Danske Bank er hovedscenariet derimod en selvstændig dansk rentenedsættelse.

Meldingerne kommer, efter at den stærke krone igen fik Nationalbanken på barrikaderne i juli. Her købte banken udenlandsk valuta for 5,2 mia. kr. for at svække den danske valuta. Dermed har Nationalbanken i år brugt knap 50 mia. kr. til formålet.

"Nationalbanken har nu uafbrudt i et halvt år forsvaret kronen. Og de er næppe helt færdige med deres forsvar med intervention. En selvstændig dansk rentenedsættelse fra Nationalbanken er ikke vores hovedscenarie, men den er ikke aldeles udenfor rækkevidde," skriver cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre i en kommentar til Nationalbankens opgørelse af valutareserven og interventionsbehovet.

Bankens køb af udenlandsk valuta bar i løbet af juli tilsyneladende frugt, da kronen er svækket fra omkring 7,4360 kr. per euro i starten af måneden til senest 7,4379 kr. per euro.

Det er dog stadig en god bid stærkere end den fastsatte centrale paritetskurs på 7,46038 kr.

Tager styrkelsespresset til på ny, kan en selvstændig dansk rentenedsættelse derfor komme på tale, vurderer Arbejdernes Landbank.

Nedsættelse på 10 basispoint

Hos Danske Bank havde cheføkonom Las Olsen egentlig ventet, at Nationalbanken allerede nu ville have sendt sin indlånsrente på minus 0,50 pct. i endnu dybere i negativt territorium for at bremse efterspørgslen på kroner.

"Der er i princippet ingen grænser for, hvor mange kroner Nationalbanken kan skabe og sælge, men det giver mest mening at gøre, hvis den stærke krone er midlertidig, og det mener vi ikke, den er."

"En mulighed er dog, at Nationalbanken nu ser minus 0,5 pct. som den nedre grænse for, hvornår den rente er så negativ, at det giver for mange problemer. Det er i så fald i modsætning til, hvad den tidligere har kommunikeret. Vi ser det som mest sandsynligt, at renten bliver sat ned med 0,1 procentpoint inden for de kommende måneder," konkluderer Las Olsen i en kommentar.

Valutareserven stiger marginalt 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs