FinansWatch

Flere EU-lande roser nye hvidvaskforslag

Der er bred opbakning til EU-Kommissionens forslag om at skabe et fælleseuropæisk hvidvasktilsyn blandt medlemslandene forud for, at forhandlingerne om lovpakken går i gang.

EU-Kommissionen har fremsat flere lovforslag, som skal styrke hvidvaskbekæmpelsen i EU. | Foto: Pexels.com / Pixabay

EU-Kommissionens forslag til ny hvidvasklovgivning får i første omgang rosende ord fra flere af de medlemslande, som skal være med til at forhandle lovpakken på plads. Det skriver nyhedsbureauet Agence Europe.

Mandag holdt EU's ministerråd det såkaldte ECOFIN-møde, hvor hele blokkens finansministre mødtes til en videokonference. På dagsordenen var blandt andet en diskussion af de antihvidvask-forslag, som EU-Kommissionen fremlagde i sidste uge.

På mødet roste blandt andet Tyskland og Belgien initiativet, mens Spnien, Frankrig og Luxembourg gav udtryk for, at de især vil lægge vægt på, hvilke kriterier man fastsætter for udvælgelsen af virksomheder, som skal under direkte tilsyn af det nye fælleseuropæiske hvidvasktilsyn.

"Grænseoverskridende aktivitet bør ikke være det eneste, tungvejende kriterie. Det skal være et kriterium, men nøglen er selvfølgelig, om aktiviteten indeholder høj risiko," sagde Pierre Gramegna, der er finansministeri Luxembourg, ifølge Agence Europa.

Tyskland - der tidligere har vist interesse for at være hjemsted for tilsynet - understregede også, at placeringen af tilsynet vil blive vigtig.

Derudover var der debat om, hvorvidt ideen om at indføre et forbud mod kontantbetalinger for mere end 10.000 euro over hele EU var en god idé. Østrig er lodret imod ideen, og Tjekkiet gav udtryk for, at det er noget, som har brug for yderligere diskussion.

I den anden ende af spektret var Ungarn og Litauen, som begge støtter forslaget, samt Frankrig der gerne vil have en endnu lavere grænse.

EU-Kommissionen har officielt fremsat sine forslag. De skal nu behandles i både EU's ministerråd og Europa-Parlamentet, inden de tre institutioner i fællesskab skal forhandle den endelige lovtekst på plads.

Hvidvaskforslag møder kritik fra flere sider EU-Kommissionen foreslår et paneuropæisk hvidvasktilsyn 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs