FinansWatch

Nationalbanken afventer rentesænkning trods stærk krone

Der venter ikke en rentenedsættelse fra Nationalbanken lige rundt om hjørnet, vurderer Nordea. Men det kan ske hurtigere end ventet, lyder det videre.

Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Presset på den danske krone stiger, men Nationalbanken er tålmodig og venter med at bringe en rentenedsættelse i spil.

Det vurderer Nordea i en kommentar, men understreger samtidig, at centralbankens nye pengepolitiske regime gør interventioner mindre slagkraftige og rentevåbnet stærkere.

"Den afventende holdning skyldes først og fremmest, at Nationalbanken formentlig har en betydelig interesse i at øge mængden af overskudslikviditet på det danske marked efter det kraftige fald tilbage i marts 2020, hvor Nationalbanken købte danske kroner for mere end 60 mia. kr.," skriver Nordea.

Sammen med en uventet stor opbygning på statens konto har det igennem det seneste år medvirket til at dræne det danske system for likviditet og derved presse pengemarkedsrenterne op og gjort kronekursen stærkere over for euroen, skriver Nordea.

"Det aktuelle pres for en stærkere dansk krone kan således være en kærkommen lejlighed for Nationalbanken til at genoprette noget af den ubalance, der blev skabt tilbage i marts 2020," skriver Nordea.

Nordea vurderer, at der på nuværende tidspunkt er plads til, at Nationalbanken kan intervenere for omkring 50 mia. kr., uden at der skrues på styringsrenten. Alene i marts vurderer Nordea, at Nationalbanken har interveneret for 10-15 mia. kr.

Nyt regime kan udløse rentedyk

Men selv om det er Nordeas vurdering, at en rentenedsættelse ikke venter lige rundt om hjørnet, peger banken dog også på, at en sænkning kan komme hurtigere end ventet. Det skyldes ifølge Nordea en gennemgribende reform af de pengepolitiske instrumenter i Danmark. Nye instrumenter, som blev taget i brug den 19. marts.

"Det overordnede mål med ændringen er at reducere udsvingene i pengemarkedsrenterne og derigennem bane vejen for en forbedret pengepolitisk transmissionsmekanisme – dvs. sikre mere stabile pengemarkedsrenter der betyder, at Nationalbankens styringsrenter slår mere direkte igennem på kronekursen," skriver banken.

Med andre ord har styringsrenten fået større gennemslagskraft, når det kommer til kronekursen. Derfor kan Nationalbanken potentielt være tæt på at tage netop det instrument i brug, vurderer Nordea.

Det nye pengepolitiske system betyder, at mængden af overskudslikviditet grundlæggende får en mindre betydning for pengemarkedsrenterne og dermed også kronekursen, skriver Nordea.

"Efter vores vurdering betyder det nye pengepolitiske system, at Nationalbanken fremover vil være tvunget til hyppigere renteændringer, fordi intervention ikke i samme omfang som tidligere vil kunne påvirke pengemarkedsrenterne," skriver banken.

Euro koster onsdag eftermiddag 7,4359, hvilket er samme niveau som tirsdag eftermiddag klokken 17.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs