FinansWatch

Danske Bank ikke alene: Fejl i hvidvaskforsvar næsten alle steder

Danske Bank har historisk fået klart flest tæsk på hvidvaskområdet, men spørger man Finanstilsynet, så er konklusionen efter tre år med inspektioner i 140 selskaber, at kun i et par stykker af de finansielle virksomheder er forsvaret, som det skal være.

Foto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix

Finanstilsynet har haft travlt med at opgradere sine hvidvaskinspektioner, siden det kom frem, at især Danske Bank havde massive problemer på området.

Efter tre år med hvidvaskinspektioner i mindst 140 finansielle selskaber ud af cirka 1900 selskaber under tilsyn, er Finanstilsynet nu klar til at udlægge konklusionen.

Den er, at der fortsat er lang vej til, at der er ordentligt styr på hvidvaskforsvaret i landets banker, finansieringsselskaber, vekselbureauer, pensionskasser, fondsmæglere og de øvrige finanshuse, der er under tilsyn på området.

"I næsten alle de 140 virksomheder, vi har været på inspektion hos indtil videre, har der været problemer med hvidvaskforsvaret i en eller anden grad," konstaterer Stig Nielsen, der er chef for Finanstilsynets hvidvaskkontor.

"Det er selvfølgelig ikke godt," siger han og tilføjer, at kun i et par stykker af selskaberne er hvidvaskforsvaret helt, som det skal være.

Skal kende kunderne

Finansvirksomhedernes opgave er basalt set at kende deres kunder, sådan at de opsnapper mistænkelige transaktioner og får dem indberettet til myndighederne.

For at kunne gøre det skal selskaberne have et tilstrækkeligt hvidvaskforsvar, både it- og mandskabsmæssigt. Men der er stor forskel på kvaliteten af selskabernes indsats på området, lyder det fra tilsynet.

"Der er nogle steder, hvor vi har sagt, "det her er godt nok groft", og så er der nogle steder, hvor vi giver påbud, og hvor de skal forbedre sig, men hvor det ikke er en katastrofe," siger Stig Nielsen.

En bred politisk aftale på hvidvaskområdet i forlængelse af Danske Banks hvidvasksag har givet Finanstilsynet flere ressourcer til at føre tilsyn med hvidvaskforsvaret i selskaberne, og på den baggrund har tilsynet øget antallet af inspektioner.

(Artiklen fortsætter under billedet...)

doc7cohg0f0d215zl3famf.jpg
Foto: PR

Stig Nielsen, chef for Finanstilsynets hvidvaskkontor

"Der er sket meget i virksomhederne i løbet af de seneste tre år, men de fleste finansielle virksomheder er stadig i en proces, hvor de skal forbedre deres indsats på området. Og når de ikke er kommet langt nok, må vi sætte ind og sige, at de skal komme længere," siger Stig Nielsen.

Det er Danske Bank, som har fået langt den største kritik. Men det tyder, baseret på det du siger, på, at langt de fleste steder er der problemer med kontrollerne og systemerne?

"Ja, det kan man også se i vores redegørelser. Der er udfordringer mange steder. I nogle virksomheder er udfordringerne mindre end i andre virksomheder, mens man i nogle virksomheder ganske enkelt ikke er gode nok til at identificere og overvåge sine kunder. Og så er det, der er risiko for, at man bliver brugt til hvidvask."

Kun få selskaber har stærkt nok forsvar

Har I oplevet ved inspektioner, at der er steder, hvor alt er, som det skal være?

"Ja, men det er de færreste. Der er langt imellem," konstarerer han.

Er det det samme, som gælder for bankerne?

"Ja. Men man skal også huske, at pengeinstitutterne er meget mere komplekse på det her område end f.eks. en pensionskasse. Der skal langt mere til for, at en bank er compliant på dette område end f.eks. end pensionskasse."

At Danske Bank, hvis hvidvasksag i Estland ifølge iagttagere er blandt de største nogensinde, ikke står alene med hvidvaskproblemer er efterhånden klart.

Efter afsløringer af DR kom Skjern Bank for nylig i vælten for at være blandet ind i en sag, hvor man muligvis er blevet misbrugt til hvidvask for millioner. Tidligere har Arbejdernes Landsbank fået en bøde for at have et utilstrækkeligt hvidvaskforsvar, og Nordea bliver i øjeblikket undersøgt for potentiel hvidvask gennem sin Vesterport-filial i København.

Senest fik en lang række banker i størrelsen under Danske Bank og Nordea, der begge blev politianmeldt af tilsynet på hvidvaskområdet i 2016, flere påbud om at forbedre deres hvidvaskforsvar.

Mens det er tilsynets opgave at tjekke processerne i de finansielle virksomheder, er det politiet, der tager sig af mistænkelige transaktioner baseret på selskabernes indberetninger.

"Og hvis processerne virker, som de skal, skulle virksomhederne gerne fange langt de fleste mistænkelige transaktioner," siger Stig Nielsen.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere