FinansWatch

EU-Kommissionen vil starte med fælles tilsyn af finanssektoren i kampen mod hvidvask

Det er fem måneder siden EU-Kommissionen fremlagde en plan for hvidvaskbekæmpelse. Nu lufter den ansvarlige kommissær flere detaljer om visionerne.

Næstformand Valdis Dombrovskis afhørtes fredag af EU-parlamentet, inden han skal godkendes som ny handelskommissær. Indtil nu har han haft det finansielle område under sig, og han peger på, at der være en fælles europæisk myndighed, der holder øje med bankerne i kampen mod hvidvask. Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

Da EU-Kommissionen tilbage i maj fremlagde en handlingsplan for bekæmpelse af hvidvask, var en af idéerne at have en fælleseuropæisk tilsynsmyndighed, der skal holde øje med grænseoverskridende hvidvask, som man så i eksemplet med Danske Banks estiske afdeling.

Kommissionen sagde den gang, at man nu ville i dialog med medlemslandene for at finde ud af, om man skal oprette en helt ny tilsynsmyndighed, eller om man hellere skal give det europæiske banktilsyn, EBA, flere kompetencer.

Og her er EU-kommissionen nået frem til, at man hælder mod en EU-klassisk mellemløsning.

Det kom frem ved en konference, som nyhedsbureauet Agence Europe var med til onsdag.

Her sagde viceformand i Kommissionen, Valdis Dombrovskis, som også er kommissær for det finansielle område, at han går ind for at skabe "en dedikeret antihvidvaskningsmyndighed som får betydelige og direkte tilsynsbeføjelser i forhold til de mest risikofyldte enheder."

Myndigheden skal først og fremmest fokusere på den finansielle sektor, mens overvågningen af andre sektorer så kan overlades til nationale myndigheder i EU’s medlemslande.

Valdis Dombrovskis mener, at man senere kan lave mere ”radikale reformer”, hvor man også får direkte overvågning af andre sektorer, men det må ske i næste omgang.

EU-landene uenige

Til stede ved konferencen var også Odile Renaud-Basso, departementschef i det franske finansministerium, som understregede, at en fremtidig europæisk vagthund bør fokusere på de mest risikofyldte aktiviteter, som ikke nødvendigvis hænger sammen med en virksomheds størrelse, men mere handler om, hvad en forretning bygger på.

Kommissionens udspil til hvidvaskbekæmpelse diskuteres i øjeblikket mellem medlemslandene, hvor man forventer der vil blive enighed om et standpunkt i november.

Fra forhandlingerne kunne den tyske finansminister, der sidder for bordenden og styrer slagets gang på grund af det tyske formandskab, rapportere, at der absolut ikke er enighed om, hvordan man skal dele et tilsyn mellem en EU-myndighed og nationale myndigheder, men der er i hvert fald enighed om, at en EU-myndighed ikke fuldstændigt kan erstatte national overvågning med problematikken.

Og samtidig er der også en forståelse for, at nogle kompetencer skal uddelegeres til EU-niveau.

Fra dansk side bakker man op om en fælleseuropæisk tilsynsmyndighed, men i et brev til Valdis Dombrovskis skrev erhvervsminister Simon Kollerup (S) i september, at han mener, tilsynet først og fremmest skal tage en risikobaseret tilgang og fokusere på store finansvirksomheder, som typisk har et større omfang af betalinger, der bliver sendt på tværs af grænser.

Ifølge Dombrovskis viser det seneste internationale læk af tusindvis af hemmelige dokumenter fra blandt andet den amerikanske finansmyndighed FinCEN, som satte navn på nogle af de bagmænd, der har nydt godt af den mangelfulde hvidvaskkontrol i Danske Banks estiske filial, at det voksende antal rapporter, der sendes til nationale finansielle efterretningsenheder, sætter deres ressourcer under pres.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere