K revser ministers valg af nyt tilsynsmedlem: "Det er en ommer"

De Konservative mener, at der må være sket en fejl, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) udnævnte Troels Ørting til nyt medlem af Finanstilsynets bestyrelse. Sådan lyder meldingen, efter FinansWatch har beskrevet Ørtings involvering i britisk bankskandale. Ministeren er tavs.
Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix
Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix

Hvordan kan en person, der ulovligt jagtede en whistleblower i en af verdens største banker, blive medlem af bestyrelsen i Finanstilsynet, som blandt andet fører tilsyn med finansvirksomheders overholdelse af whistleblower-regler?

Det spørgsmål har de Konservatives erhvervsordfører Mona Juul svært ved at se godt svar på. Derfor mener hun, at der må være sket en fejl, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) onsdag udnævnte Troels Ørting til tilsynets bestyrelse.

"Det må være en ommer. Jeg kender ikke manden, men det er en ret betydningsfuld post, og der skal man selvfølgelig være lydefri. Så der må være tale om en fejl," siger hun til FinansWatch.

FinansWatch beskrev onsdag morgen, at Troels Ørting, da han i 2015-2018 var ansat i britiske Barclays, var involveret i en skandale, hvor han på ordre fra bankens topchef jagtede en whistleblower. Det skyldtes, at vedkommende havde sendt breve med kontroversielle oplysninger om topchefen til bankens bestyrelse.

Det er dog i strid med reglerne at identificere whistleblowere, og banken endte med flere store millionbøder og alvorlig kritik.

I forbindelse med en intern efterforskning i Barclays af Troels Ørting, fandt banken ifølge Bloomberg frem til, at han havde fusket med bilag og brugt bankens penge på personlige udgifter.

Manglende grundighed

Troels Ørting har via Finanstilsynets presseafdeling oplyst, at han ikke ønsker at fortælle om sagerne i tiden fra Barclays. Ørting har siden dengang fået et topjob i World Economic Forum.

Ifølge Mona Juul vidner sagen om "manglende grundighed" hos embedsmændene i Erhvervsministeriet og hos erhvervsminister Simon Kollerup. Hun mener, det er underligt, hvis ikke sagerne skulle have spillet ind på Troels Ørtings opfyldelse af kravene om egnethed og hæderlighed, som bestyrelsesmedlemmer i tilsynet – ligesom andre højtstående chefer i finanssektoren – skal opfylde.

"Det er jo helt på månen," siger hun.

FinansWatch har siden erhvervsministeren udnævnte Troels Ørting onsdag forsøgt at få et interview med ministeren om sagen, men Erhvervsministeriet har ikke imødekommet det ønske endnu.

Til FinansWatch har Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen udtalt, at han finder beskyldningerne mod Troels Ørting alvorlige og kræver svar fra ministeren.

Nyt medlem af Finanstilsynets bestyrelse spillede nøglerolle i britisk bankskandale 

Efter lang tids søgen: Finanstilsynets bestyrelse får nye medlemmer 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også