FinansWatch

Skrappe chefkrav fylder i bestyrelseslokalet

FinansWatch har i en artikelserie sat fokus på fit & proper-reglerne, der er med til at fælde eller forfremme på de vigtigste poster i den finansielle sektor. Læs alle artiklerne her.

Tilsynsdirektør Jesper Berg har lovet, at fit & proper-reglerne bliver konkretiseret til næste år. Foto: Jan Bjarke Mindegaard

Fit & proper-reglerne fylder måske ikke så meget på den officielle dagsorden, når der bliver afholdt konferencer i den finansielle sektor.

Her er det bæredygtighed og kampen mod hvidvask, der har domineret det seneste år.

Men i krogene, i kaffepausen, den uformelle snak mellem tidligere kolleger som mødes, spores samtalen hurtigt ind på emnet.

Regelsættet er ikke som sådan noget nyt. Men fortolkningen af dem og den rolle, de har spillet i flere opsigtsvækkende sager, har bragt dem ind i mange finansfolks bevidsthed. De mest oplagte og omdiskuterede sager, hvor reglerne har skabt ravage, er Jacob Aarup-Andersens manglende udnævnelse som topchef i Danske Bank, og Tonny Thierry Andersens netop overståede godkendelsesproces, som endte med at trække ud i et halvt år og skabe stor usikkerhed undervejs.

Færre kvinder til tops

I bestyrelseslokalerne og i rekrutteringsleddet fylder konsekvenserne af reglerne dog også mere og mere.

Som headhunter Folke Friis-Frederiksen for nyligt kunne fortælle i et interview med FinansWatch, gør reglerne eksempelvis jagten på flere kvinder til toppositioner i sektoren mere udfordrende. Samme besked lød fra sektorens arbejdsgiverforening.

Reglerne har også allerede haft konkrete effekter ude i virksomhederne.

I Arbejdernes Landsbank lavede man tidligere i år en rokade i topledelsen, hvor en række nye vicedirektører kom til. Forklaringen var dengang især, at man ville gøde jorden til et generationsskifte et godt stykke ude i fremtiden, og med fit & proper-reglerne in mente, var det nødvendigt at bringe flere kandidater op på et højere ledelsesniveau, så de engang i fremtiden potentielt kan godkendes til posten som øverste chef.

Tilladelse eller tilgivelse

Fit & proper-reglerne har især været omdiskuteret, fordi det ikke står lysende klart for alle, hvem der kan blive godkendt og på hvilket grundlag.

Usikkerheden har bl.a. fået finansadvokat Michael Camphausen til at anbefale, at man som bestyrelse eller ledelse beder om en godkendelse fra Finanstilsynet af en ny kandidat, før man ansætter.

I stedet for som i tilfældet med Tonny Thierry Andersen at ansatte vedkommende og efterfølgende spørge om lov.

Til næste år bliver det formentlig nemmere for sektoren at forudsige og planlægge chefskifter, når Finanstilsynet som lovet kommer med en konkretisering af det omstridte regelsæt.

Læs artiklerne her:

Rådgivere er enige: Bed om tilladelse i stedet for tilgivelse i chefansættelser

Professor: Sydbank burde have søgt om ekstra godkendelse af ny formand

Omstridt regelsæt har gjort nåleøjet for kvinder i toppen af finanssektoren mindre

Nordeas hemmelige lister får chefkabaler til at gå op

Skærpet fit & proper-regime accelererer rokade i Arbejdernes Landsbank

Tilsynsboss anerkender behov for klarere regler til godkendelse af finanschefer

Vagthund lægger op til stramning af bankchefernes facitliste

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere