FinansWatch

Finans Danmark: Deling af mistænkelige kunders oplysninger kan give kontant output

I regi af Finans Danmarks hvidvask task force foreslår brancheorganisationen i dag, at banker skal kunne dele oplysninger om mistænkelige kunder med hinanden. Bankerne vil kunne høste store fordele, mener adm. direktør Ulrik Nødgaard fra Finans Danmark.

Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix

Med afsæt i erfaringer fra det britiske bankvæsen søger Finans Danmark nu politisk opbakning til en lovændring, der giver bankerne muligheder for at dele oplysninger om mistænkelige kunder.

"Der er allerede foretaget en massiv oprustning på det her område ude i bankerne. Men vi kan få endnu mere ud af de ressourcer, hvis vi åbner for et tættere samarbejde mellem bankerne," siger adm. direktør i brancheorganisationen Ulrik Nødgaard til FinansWatch.

"Vi har været på studietur til London for at se, hvor de har vist en vej til at håndtere balancen mellem beskyttelse af persondata og et øget samarbejde. Vi ser et meget kontant output i Storbritannien," siger han.

Ulrik Nødgaard henviser til, at hvis hårdkogte økonomiske kriminelle bliver afvist i en bank, prøver de bare et andet sted. Men Ulrik Nødgaard vil ikke være konkret i forhold til, hvordan et sådan samarbejde skal udmønte sig. Spørgsmålet er nemlig, hvor grænsen går i forhold til, hvilke oplysninger bankerne må udlevere.

Kun for de hårdkogte kriminelle

Konkret vil Finans Danmark have oprettet Den Fælles Efterretningsenhed for Hvidvask og Terrorfinansiering (FEHT).

"FEHT skal kun tage sig af de mest hårdkogte kriminelle. Selvfølgelig skal vi sikre, at der ikke flyder oplysninger om Hr. og Fru Danmark rundt – vi skal ikke registrere om, hvor almindelige kunder ikke kan oprette en konto. Det føler vi os ret sikre på, at vi kan håndtere," siger han.

Finans Danmark ønsker derfor også, at myndighederne sidder for bordenden i den nye enhed.

"Myndighederne skal kontrollere og holder øje med det hele. Man kan også forestille sig en særlig sikkerhedsgodkendelse af de personer, der sidder med i FEHT," siger Ulrik Nødgaard.

Så sent som i sidste uge fortalte også Finanstilsynets direktør Jesper Berg til FinansWatch, at næste skridt i arbejdet med at dæmme op for hvidvask kunne være et tættere samarbejde bankerne imellem.

"Vi har et meget fint samarbejde med myndighederne – vi mangler det sidste skridt, siger Ulrik Nødgaard.

Erhvervsminister varsler strammere kurs over for bankchefer 

Finans Danmark foreslår ny fælles front mod hvidvask og terrorfinansiering 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs