FinansWatch

Spydspids for bankers hvidvask-oprydning: Compliance skal ikke være kongen

FW PODCAST: Regulering fylder meget i bankerne efter stribevis af skandaler. Men ifølge Linda Nielsen, der leder bankernes egen hvidvask-task force, er der behov for at bygge bro mellem compliancefolkene og resten af organisationen. Og så skal juristerne også huske at have "ja-hatten" på.

Linda Nielsen, juraprofessor i finansret på Københavns Universitet og formand for Finans Danmarks task force | Foto: Jan Bjarke Mindegaard/Watch Medier

Efterlevelsen af regler skal være i orden, men juristerne ude i bankernes complianceafdelinger skal også være lydhøre over for den forretningsmæssige del af driften og være parat til at tage "nej-hatten" af.

Sådan lyder det i ny FinansWatch-podcast fra Linda Nielsen, juraprofessor i finansret på Københavns Universitet og formand for Finans Danmarks task force, der skal komme med anbefalinger til hvidvaskbekæmpelse i bankerne.

I podcasten fortæller Linda Nielsen, at de efterhånden ganske store compliance-afdelinger ude i bankerne skal huske at tale sammen med kollegerne i andre afdelinger, så der kommer en ens kultur i virksomheden med fokus på regelefterlevelse.

"Det er klart, at det har været svært at være compliancemenneske, fordi man tit er blevet set som havende nej-hatten på," siger juraprofessoren, men understreger:

"Jeg synes ikke, at compliance skal være kongen. Det skal ses i sammenhæng med forretningen i øvrigt, så de snakker sammen og siger, at hvis det her ikke kan lade sig gøre, kan vi så prøve at få nogle løsninger, som så kan lade sig gøre inden for de rammer, som loven nu sætter."

Linda Nielsen fortæller, at hun i sin undervisning på universitetet fortæller de studerende, at regler hænger sammen med forretning, og at man som jurist skal gøre meget for at være løsningsorienteret.

"Man skal stå fast på, at hvis det er i strid med reglerne, så kan det ikke ske, og så skal man sige stop og have nej-hatten på. Men man kunne også nogle gange prøve at have ja-hatten på og sige: "Hvad kan vi så gøre?" Har vi nogle andre løsninger, som man kunne gå ad den vej, så der bliver mere dialog end bare ja-nej."

Linda Nielsen understreger, at hun ikke konkret ved, hvordan det forholder sig på området ude i de enkelte banker.

"Men min fornemmelse vil være, at der er brug for brobygning, dialog og mere forståelse fra compliance til forretningsdrift."

Download og hør hele udsendelsen på iTunes Spotify eller Google Podcast.

Du kan også lytte med i afspilleren her:

 

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs