FinansWatch

Han er stadig "tough on banks" - men nu roser Rasmus Jarlov bankerne for kampen mod hvidvask

FW PODCAST: Han er blevet rost af politiske med- og modstandere for sin hårde linje mod bankerne i sagerne om hvidvask. Nu anerkender erhvervsminister Rasmus Jarlov bankernes indsats for at bekæmpe hvidvask.

Foto: Jan Bjarke Mindegaard

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) vil ikke moralisere over, at der mangler et enkelt bilag i en virksomhed, men han tager Danske Banks hvidvasksag i Estland meget alvorligt.

Det fortæller erhvervsministeren i FinansWatchs nye podcastserie FW Podcast, der har taget en rundtur i den finansielle top for konstruktivt at undersøge, hvordan finanssektoren kan komme ud af den tillidskrise, som er opstået på grund af finanskrisen og sager om skattely og hvidvask.

Denne gang er turen kommet til erhvervsminister Rasmus Jarlov, som har markeret sig som en kritisk stemme over for ikke mindst Danske Bank, hvor mistænkelige transaktioner for angiveligt 1500 mia. kr. har passeret bankens estiske filial.

"Det er (...) en meget vigtig dagsorden for regeringen og mig at slå benhårdt ned, når der er nogle totalt skruppeløse kriminelle, der udnytter det finansielle system og eksempelvis laver hvidvask for et trecifret milliardbeløb. Det vil vi simpelthen ikke acceptere," siger Rasmus Jarlov i FW Podcast.

Til sektorens fordel

Der er dog også ros til bankerne - i hvert fald i de måneder hvor Jarlov har været erhvervsminister - for at have taget problemerne med hvidvask alvorligt.

"Den måde, som Finans Danmark og også Danske Bank har reageret her de seneste ti måneder, mens jeg har været minister, har jeg ikke haft noget at udsætte på," lyder det fra Jarlov i podcasten, som tilføjer:

"Det er dybt alvorligt og et kæmpe svigt, at de ikke reagerede dengang hvidvaskning fandt sted, men i den periode, hvor det står klart, hvad der er foregået, og hvor der skal drages konsekvenser af det, der synes jeg, at de har optrådt ansvarligt, samarbejdet med os og har været enige i, at der skulle strammes op, og at der skulle  tages et større ansvar."

Rasmus Jarlov forsikrer, at han efter at have gennemført en stramning for brud på hvidvaskreglerne, blandt andet ved at hæve bøderne markant, ikke "ønsker at gøre mere lige nu." Og så understreger han, at den finansielle forligskreds overvejelser om at skærpe ansvarsnormen for bankchefer ikke handler om, at man vil straffe uskyldige.

"Det vil ikke blive sådan, at man bliver straffet, fordi man har været en dårlig bankdirektør, eller fordi det er gået dårligt for banken. Det vil stadig være sådan, at det er kun, hvis man har medvirket eller groft har svigtet sit ansvar for at bekæmpe kriminalitet, at man bliver straffet," lyder det fra Jarlov.

Han mener også, at det er til sektorens fordel, at myndighederne har strammet lovgivningen på området.

"Det er til sektorens egen fordel, at der bliver ryddet op og draget konsekvenser. Hvis ikke vi havde taget det her seriøst, havde riskoen for, at udlandet ville træde ind og reagere, været meget stor," lyder det fra Rasmus Jarlov i FW Podcast.

Hør hele FW Podcast i afspilleren her på siden.

Du er velkommen til at downloade og abonnere på alle vores podcast i iTunes eller Spotify.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs