Lobbydirektør ønsker specialiserede finansdomstole

FW PODCAST: Retsopgøret efter finanskrisen var ikke tilfredsstillende – heller ikke for banksektoren selv. Finans Danmark foreslår et specialiseret domstolssystem, der kan varetage de komplicerede forhold i den finansielle sektor. Det fortæller adm. direktør Ulrik Nødgaard i ny FinansWatch Podcast.
Foto: PR
Foto: PR

Det retlige efterspil efter finanskrisen har trukket unødigt i langdrag. Og med det forbehold, at der fortsat er verserende sager, har det store retsopgør ikke givet et tilfredsstillende udfald.

Sådan lyder det fra Ulrik Nødgaard, adm. direktør i brancheorganisationen Finans Danmark, i FinansWatchs nye podcast (find den nederst i artiklen).

"Der er rigtig mange i mit bagland, altså bankerne, som jo også godt kan forstå, at nogen kan sidde derude og synes, at det retsopgør, som man forventede på bagkant af finanskrisen, det er måske ikke landet der, hvor man troede, det skulle lande. Det er sådan set en observation, som vi et langt stykke hen ad vejen deler," siger han.

Derfor har Finans Danmark opfordret politikerne til også at se på et alternativt og specialiseret retssystem for den finansielle sektor.

"I dag har domstolene svære arbejdsbetingelser, hvor de i det ene øjeblik skal tage stilling til butikstyveri og næste sag, senere på eftermiddagen, er måske et kompliceret banksammenbrud," siger han.

Flere muskler til bagmandspolitiet

I podcasten kommer Ulrik Nødgaard også ind på, hvordan bekæmpelsen af hvidvask – som har martret sektoren i de seneste år – kan styrkes.

I øjeblikket forhandles der på Christiansborg om et stærkere Finanstilsyn, men Ulrik Nødgaard peger i podcasten også på, at det er vigtigt, at bagmandspolitiet – eller Statsadvokaten For Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), som det retteligt hedder – får flere muskler.

"Vi er interesserede i, at tilsynet får flere ressourcer. Men vi er endnu mere interesseret i, at bagmandspolitiet får flere ressourcer. Hvis vi skulle tage temperaturen, ville jeg sige, at det er det allervigtigste," siger Ulrik Nødgaard i FinansWatch Podcasten.

Ifølge Ulrik Nødgaard er mere end hver 20. ansatte i bankerne nu beskæftiget med compliance og dermed også bekæmpelse af hvidvask. Samtidig begynder de enorme investeringer i it-systemer til at opfange økonomiske kriminalitet at give afkast, som han udtrykker det.

Mere fart på fast track

Allerede i dag har bagmandspolitiet fået ekstra bevillinger til en fast track-ordning. Det skete i forbindelse med udspillet til hvidvask-bekæmpelse, som et bredt flertal i Folketinget blev enige om i efteråret.

"En fast track-ordning hos bagmandspolitiet – det er faktisk noget, vi har været meget optaget af i lang tid. Sådan, at de der sager, som mine medlemmer sidder med, hvor de kan se, at der foregår et eller andet lige nu og her, der er kriminelt, er der åbnet et spor op, så man kan handle hurtigt," siger Ulrik Nødgaard.

Men der er fortsat et stort potentiale for, at det kan blive bedre, mener lobbydirektøren.

"Feedbacken til mine medlemmer på de mange tusinde indberetninger kan blive bedre," siger han.

Har du kommentarer til ugens udsendelse, er vi også meget interesserede i ris, ros og feedback.

God fornøjelse – og tak fordi du lytter med.

Toplobbyist i FW Podcast: Der er en rød linje 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også