En del af Watch Medier

FinansWatchmandag30. januar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Bank
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Bank
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • Fintech
  • Regulering
  • Karriere
  • Kapitalforvaltning
  • Klummer
  • Redaktøren anbefaler
  • FW Insight
11.02.2019kl. 07.49

Jurister kritiserer Finanstilsynets forklaring i hvidvasksag

Finanstilsynet tillægger sig selv mindre magt, end det reelt har, vurderer jurister. Dybt problematisk, mener SF og DF.
Foto: Ritzau Scanpix/Carl Redhead
INFORMATION

Finanstilsynet »har levet op til sine forpligtelser som ansvarlig tilsynsmyndighed for Danske Bank«.

Sådan skrev tilsynsformand David Lando skråsikkert i den redegørelse, som udkom i slutningen af januar. Finanstilsynetfrikendte dermed sig selv i hvidvasksagen, hvor mistænkelige transaktioner for omkring 1.500 mia. kroner uhindret strømmede gennem Danske Banks estiske filial.

Men nu sår en række jurister tvivl om centrale dele af Finanstilsynets forklaring, skriver Information.

Baggrunden er, at Danske Bank er blevet kritiseret for ad flere omgange at have afgivet forkerte oplysninger i sagen. Omvendt er tilsynet blevet kritiseret for at stole for meget på Danske Banks oplysninger, for ikke at have undersøgt sagen grundigt nok og for ikke at have brugt de muligheder, de faktisk havde for at gribe ind.

Finanstilsynet forsvarer sig i redegørelsen bl.a. med følgende argument: Selvom banker lovmæssigt har pligt til at give tilsynet korrekte oplysninger, er der ikke noget i loven, der forpligter bankerne på "at orientere Finanstilsynet, hvis det senere viser sig, at oplysningerne var forkerte".

Den måde at fremstille det på er dog forkert, lyder det fra de juridiske eksperter.

"Når der er oplysningspligt for en virksomhed, er det mest oplagt at forstå det som, at der også er pligt til at rette fejlagtige oplysninger," siger Michael Gøtze, der er professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, til Information.

"Det er usædvanligt, at en offentlig myndighed, der er sat til at føre tilsyn, tænker sine egne redskaber så restriktivt, som Finanstilsynet gør i det her tilfælde. Dermed indskrænker tilsynet sin egen effektivitet," siger Michael Gøtze.

Niels Skovmand Rasmussen er lektor ved Syddansk Universitet og ekspert i regulering af finansielle virksomheder. Også han vurderer, at Finanstilsynet i det her tilfælde "fortolker oplysningspligten indskrænkende".

Simpelt sagt udnytter tilsynet altså ikke sin handlekraft til fulde. Og det står i kontrast til, hvordan Finanstilsynet normalt arbejder og agerer, oplyser lektoren.

"Tidligere har vi set eksempler på, at Finanstilsynet omvendt fortolker deres beføjelser udvidende – for at kunne føre et tilstrækkelig effektivt tilsyn med finanssektoren. Derfor er denne fortolkning overraskende. Det skal i øvrigt ses i lyset af, at Folketinget de seneste år netop har styrket Finanstilsynets mandat," siger Niels Skovmand Rasmussen.

Når Finanstilsynet underspiller sine handlemuligheder, kan det nemmere frikende sig selv i forhold til kritikken om, at tilsynet ikke er gået hårdt nok til Danske Bank. På den måde maler tilsynet et "skønmaleri" af, at man har levet op til sit ansvar, mener SF'eren Lisbeth Bech Poulsen.

"Tilsynet gør sig selv mindre, end det er, og prøver at sige, at man ikke havde værktøjet, selv om man rent faktisk havde det. Det er beskæmmende og dybt problematisk."

"Finanstilsynets frifindelse af sig selv er ikke meget værd nu," siger Lisbeth Bech Poulsen.

Hun bakkes op af Dansk Folkepartis Hans Kristian Skibby, der kalder tilsynets argument for "absurd".

"Finanstilsynet vasker hænder og fralægger sig ansvaret, som de i stedet skubber over på Danske Bank. Det er da forventeligt, at kontrolinstansen selv mener, at der er en pligt til at rette forkerte oplysninger. Nu har Danske Bank så fået et stempel på, at det er i orden, at de ikke har sendt korrekte oplysninger bagefter," siger Hans Kristian Skibby.

Finanstilsynets redegørelse er stilet til erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), som for nyligt igangsatte politiske drøftelser af, hvordan man fremadrettet kan styrke Finanstilsynet og regulere bankerne i kampen mod hvidvask og skattesvindel.

Tilsynet foreslår, at banker og andre finansinstitutter fremover forpligtes til selv at berigtige de oplysninger, som de har givet til Finanstilsynet, hvis oplysningerne senere viser sig ikke at give et retvisende billede.

Men det tiltag bør som nævnt ikke være nødvendigt, vurderer KU-professor Michael Gøtze.

"Normalt vil man som tilsyn tænke sine værktøjer så dybt som muligt. Man kan godt skrive det ind med flammeskrift i paragraffen, så det vil blive endnu klarere. Men redskabet er allerede lagt ind mellem linjerne," siger Gøtze.

Han får opbakning af Frederik Waage, som er dr.jur. og forvaltningsekspert ved Syddansk Universitet.

"Jeg er enig i, at det her forekommer indskrænkende. Og spørgsmålet er, om Finanstilsynet har overholdt deres undersøgelsespligt i tilsynet med Danske Bank. Det er helt afgørende, idet tilsynet har en generel pligt til at undersøge sager, de behandler, tilstrækkeligt," forklarer Frederik Waage.

Så Finanstilsynet kan ikke bare forfalde til, at eftersom det ikke står eksplicit i loven, så er bankerne ikke forpligtede til at berigtige forkerte oplysninger?

"Nej, det kan tilsynet ikke. Hvis tilsynet har eller burde have en indikation af, at der er noget galt, så har de både pligt og hjemmel til at undersøge det. Finanstilsynet er fra flere sider blevet beskyldt for at tro for meget på Danske Bank. Spørgsmålet er, om alarmklokkerne burde have ringet," siger Frederik Waage.

Kritikken af Finanstilsynet har fået Den Europæiske Bankmyndighed til at indlede en undersøgelse af vagthundens håndtering af hvidvasksagen. Tilsynets svar skal derfor også ses i det lys, påpeger Waage.

"Man må formode, at Finanstilsynet kommer til at stå skoleret for, om de har efterlevet de regler og den oplysningspligt, der gælder for danske myndigheder. Og her vil undersøgelsesprincippet – om man som myndighed har belyst sagen ordentligt – være helt centralt," siger Frederik Waage.

I 2007, 2012 og 2013 fik Finanstilsynet oplysninger fra de ansvarlige i Danske Banks hovedsæde for forebyggelse af hvidvask.

"Oplysningerne gik i alle tre tilfælde ud på, at hvidvaskforebyggelsen i filialen var tilfredsstillende," skriver Finanstilsynet i den 142 sider lange redegørelse.

Et andet sted påpeger tilsynet, at Danske Banks ledelse i begyndelsen af 2014 blev opmærksom på problemerne i den estiske filial. Banken orienterede dog ikke Finanstilsynet før 2015.

Det gjorde til gengæld det estiske tilsyn, som i 2012 og 2013 henvendte sig til Finanstilsynet "om mulige hvidvaskproblemer". Alligevel sendte ledende medarbejdere i Danske Bank "detaljerede beskrivelser" af bankens "udmærkede hvidvaskforanstaltninger" til Finanstilsynet.

Endvidere fik Finanstilsynet i 2007 en klar advarsel af den russiske centralbank om "mulig kriminel aktivitet og hvidvask" anslået til "milliarder af rubler om måneden". Finanstilsynet rettede henvendelse til Danske Bank, som afviste enhver mistanke om hvidvaskproblemer. Bankens advokatundersøgelse konstaterede senere, at "det havde været mere korrekt at konkludere det modsatte."

Finanstilsynet har flere gange erkendt, at man stolede for meget på de oplysninger, som Danske Bank afgav.

Men at der ligefrem ikke skulle være noget i loven, som dengang forpligtede Danske Bank til at rette de forkerte oplysninger, kalder Jakob Dedenroth Bernhoft, hvidvaskekspert hos Revisorjura.dk, for "et usædvanligt synspunkt".

"Jeg har aldrig hørt om nogen offentlig myndighed, som mente, at man som borger eller virksomhed bare kunne lade være med at vende tilbage med rigtige oplysninger. Det er vanskeligt at finde ud af, hvad der er op og ned, hvis tilsynet ikke engang kræver det," siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der har fulgt sagen tæt.

"Det holder simpelthen ikke vand," siger han.

Information har spurgt Finanstilsynet, hvad grundlaget er for at konstatere, at der ikke er pligt til at berigtige fejlagtige oplysninger – og hvorfor tilsynet ifølge eksperterne indskrænker sine beføjelser. Finanstilsynet har ikke ønsket at stille op til interview, men i en mail skriver vicedirektør Rikke-Louise Petersen:

"Finanstilsynets forslag skal tydeliggøre virksomhedernes forpligtelse til af egen drift at kontakte Finanstilsynet, hvis det efterfølgende viser sig, at de oplysninger virksomheden tidligere har givet, giver et forkert billede af forholdene i virksomheden."

SF's Lisbeth Bech Poulsen vil tage de nye oplysninger med til forhandlingerne med erhvervsminister Rasmus Jarlov.

"Vi må hellere få skåret ud i pap i lovgivningen, at fejlagtige oplysninger til Finanstilsynet selvfølgelig skal berigtiges. Men det skal tilsynet ikke bruge som et argument for, at der hidtil har været et hul i loven," siger hun.

(DENNE ARTIKEL ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF INFORMATION)

 

Relaterede artikler:

  • Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

    Kofod efter møde i Danske Bank: Total mangel på en ordentlig ledelse og kultur

    For abonnenter

  • Foto: PR/Danske Bank

    EU-svindeljægere i København jagter svar

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Morten Hübbe afviser, at han skal i bestyrelsen i Tryg, når han stopper som koncernchef. | Foto: Pr/tryg
Tryg

Hübbe trækker stikket som 51-årig: "Der er andet i livet end arbejde"

Efter 20 år i Trygs direktion gør Morten Hübbe klar til at rydde kalenderen. Der bliver kun plads til få, velvalgte bestyrelsesposter på den anden side af Tryg-karrieren, som han ser tilbage på med stolthed.
  • Tryg-aktien har haft kronede dag under Hübbe: Men flere af rivalerne leverer bedre
  • Tryg er vokset til Skandinaviens største under Hübbe: "Hans stop er et tab"

For abonnenter

Tryg skifter koncernchef om få måneder, hvor Morten Hübbe stopper og bliver afløst af Johan Kirstein Brammer. | Foto: Stine Bidstrup
Finansnyt

Tryg-aktien har haft kronede dag under Hübbe: Men flere af rivalerne leverer bedre

For abonnenter

Bjørn Wahlroos takker af som bestyrelsesformand i finske Sampo, skriver Bloomberg News. Arkivfoto: Vesa Moilanen/AP/Ritzau Scanpix
Nordea

Topdanmarks finske storaktionær foreslår ny formand for bestyrelsen

Foto: Jens Dresling
FinansWatch

Nationalbanken ramt af nyt cyberangreb

For abonnenter

Ida Sofie Jensen er bestyrelsesformand i Tryghedsgruppen. | Foto: Lif / Pr
FinansWatch

Tryg-ejer er "helt rolig" ved valg af ny topchef

For abonnenter

Foto: Philip Davali
Forsikring

Alka sætter navn på ny direktør

For abonnenter

Læs også

Tryg præsenter Johan Kirstein Brammer som ny koncernchef. Fra venstre: Bestyrelsesforman Jukka Pertola, kommende koncernchef Johan Kirstein Brammer og nuværende koncernchef Morten Hübbe. | Foto: Mikkel Holmgaard Winding
FinansWatch

Ny topchef i Tryg har et kodeord til den nærmeste fremtid

Koncernchef in spe Johan Kirstein Brammer ser frem til at færdiggøre indeværende strategiperiode og, når 2024 nærmer sig, løfte sløret for, hvilken retning han vil styre Tryg i frem mod 2027.

For abonnenter

Morten Hübbe (tv) og Johan Kirstein Brammer, da Tryg annoncerede sit køb af RSA's nordiske aktiviteter. | Foto: Stine Bidstrup
Forsikring

Tryg valgte kronprinsen – potentialet var tydeligt fra dag ét

Valget af Johan Kirstein Brammer som afløser for koncernchef Morten Hübbe viser, at Tryg arbejder målrettet med talentudviklingen, siger formanden for forsikringsselskabet.

For abonnenter

Johan Kirstein Brammer bliver nye adm. direktør i Tryg. Han tager over efter Morten Hübbe, der trækker sig 31. maj. | Foto: Pr/tryg
FinansWatch

Her er den nye direktion i Tryg

Trygs øverste ledelse vil fra marts tælle seks personer, indtil Morten Hübbe fratræder ved udgangen af maj. Herefter vil direktionen bestå af fem personer. 

For abonnenter

Seneste nyt

  • Hübbe trækker stikket som 51-årig: "Der er andet i livet end arbejde" – 18.22
  • Nationalbanken har været ramt af nyt cyberangreb – 17.00
  • Tryg-ejer er "helt rolig" ved valg af ny topchef – 16.58
  • Topdanmarks finske storaktionær foreslår ny formand for bestyrelsen – 16.56
  • Tryg-aktien har haft kronede dag under Hübbe: Men flere af rivalerne leverer bedre – 16.06
  • Alka sætter navn på ny direktør – 16.03
  • Nationalbanken ramt af nyt cyberangreb – 15.29
  • Analytiker-estimater spår flot kvartal og mere fremgang i 2023 for Nordea – 15.25
  • To temaer bliver uundgåelige i Trygs næste strategiperiode – 14.29
  • Analytiker venter få overraskelser i Danske Banks årsregnskab – 13.52
  • Jyske Bank skruer kursmålet for Danske Bank i vejret – 13.18
  • Regeringen vil bruge 2,3 milliarder kroner på ny inflationshjælp – 12.53
  • Tryg valgte kronprinsen – potentialet var tydeligt fra dag ét – 12.06
  • Tre pensionskasser går sammen i ny klimafond – 12.00
  • Ny topchef i Tryg har et kodeord til den nærmeste fremtid – 11.51
Flere nyheder

Job

  • Afdelingsdirektør til Erhverv Aarhus

  • Privatrådgivere til Thisted

  • Intern Revisor til Arbejdernes Landsbank

  • En struktureret og analytisk nøglemedarbejder til Sparekassen Thys likviditet og fonds

  • Erhvervstrainee til Sydbank i Frederikshavn

  • Engageret pensionsrådgiver, der har medlemmet i centrum

  • Privatrådgiver til Sydbank i Gjesing

  • Supporter til Forretningssupport Glostrup – Erhverv

  • Seniorerhvervsrådgiver til Sønderjylland

  • Financial Controller for International Shipping Company

  • Privatrådgiver til Aabenraa

  • Erhvervsrådgiver, Erhvervscenter Bogense

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Er du vores nye kreditchef i Nørre Nebel?

  • AP Pension søger Specialist til Kritisk Sygdom

  • Erhvervsrådgiver til Sydbank i Frederikshavn

  • Privatkunderådgiver til Hjørring

  • Senior Porteføljemanager

  • Kunderådgiver til Østerbro

  • Kreditrådgiver til Storkundeteam i Erhverv

Se flere jobs

Watch Job

  • Business Intelligence Specialist

  • Danske Rederier søger klimakonsulent til barselsvikariat

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

  • Scrum Master with a practical approach

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

Se flere jobs

Job

  • Afdelingsdirektør til Erhverv Aarhus

  • Privatrådgivere til Thisted

  • Intern Revisor til Arbejdernes Landsbank

  • En struktureret og analytisk nøglemedarbejder til Sparekassen Thys likviditet og fonds

  • Erhvervstrainee til Sydbank i Frederikshavn

  • Engageret pensionsrådgiver, der har medlemmet i centrum

  • Privatrådgiver til Sydbank i Gjesing

  • Supporter til Forretningssupport Glostrup – Erhverv

  • Seniorerhvervsrådgiver til Sønderjylland

  • Financial Controller for International Shipping Company

  • Privatrådgiver til Aabenraa

  • Erhvervsrådgiver, Erhvervscenter Bogense

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Er du vores nye kreditchef i Nørre Nebel?

  • AP Pension søger Specialist til Kritisk Sygdom

  • Erhvervsrådgiver til Sydbank i Frederikshavn

  • Privatkunderådgiver til Hjørring

  • Senior Porteføljemanager

  • Kunderådgiver til Østerbro

  • Kreditrådgiver til Storkundeteam i Erhverv

Se flere jobs

Kolofon

FinansWatch
Søg

Sektioner

  • Bank
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • Fintech
  • Regulering
  • Karriere
  • Kapitalforvaltning
  • Klummer
  • Redaktøren anbefaler
  • FW Insight
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Mette Mandrup

mm@finanswatch.dk

Tlf.: +45 3330 8383

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7449

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7449

Job

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7449

Læs mere om abonnement her

Adresse

FinansWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8383

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © FinansWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
FinansWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge