FinansWatch

Analytiker: Ny låneanvisninger vil presse priserne på små lejligheder

Ny udlånsmodel for nye boligkøb i Københavnsområdet og i Aarhus vil komme til at presse prisen på mindre lejligheder, mener bankanalytiker.

For selv om tal fra Finansdanmark viser, at næsten seks ud af ti nye lån i andet kvartal 2017 var med en fast rente, så kommer det til at ramme en del af nyudlånet fra 1. oktober.

"Men det er i et marked, der allerede er begyndt at tilpasse sig de forhold på grund af tiltag i den nye tilsynsdiamant for realkreditinstitutter, der træder i kraft i 2020, som ligeledes begrænser andelen af nyudlån," siger Thomas Eskildsen, der er bankanalytiker i Handelsbanken.

"I forvejen er der langt flere låntagere, der vælger det fastforrentede lån i dag, da det dels er væsentligt billigere, og fordi den lange rente er så lav lige nu," siger bankanalytikeren.

Det er erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), der har anmodet realkreditinstitutterne fra 1. oktober om højest at give 15 pct. af deres nye lån til boligkøb i Københavnsområdet og Aarhus til familier, hvis samlede gæld overstiger fire gange deres indkomst før skat, og hvor lånene inden for 80 pct. af ejendomsværdien samtidig ydes med afdragsfrihed og/eller variabel rente.

"Det her vil helt klart sætte en dæmper på prisudviklingen. Og det vil komme til at betyde noget for førstegangskøbere, der er nybegyndere på arbejdsmarkedet med en forholdsvis lav løn, og for forældrekøb," vurderer Thomas Eskildsen.

"Og det vil få en afledt effekt på de dyrere lejligheder, fordi man ikke får den samme mulighed for at "shoppe op", som man gør i dag," siger bankanalytikeren, der peger på, at meget nybyggeri i eksempelvis København ikke henvender sig til nye boligkøbere.

"Det er ofte meget dyre lejligheder, der bliver bygget, siger han.

Om tiltaget er passende eller for stramt, er endnu for tidligt at sige, men erhvervsministeren har bedt Finanstilsynet om kvartalsvist at indsamle data fra institutterne med henblik på at overvåge, at styresignalet efterleves. Branchens første indberetning til Finanstilsynet sker 11. februar næste år med oplysninger for fjerde kvartal.

Hovedstadsborgmestre frygter chokbremse på boligmarkedet

Nye låneregler kan ramme konverteringsmulighed for boligejere

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere