FinansWatch

Avis: Regeringens "lånefinte" for almene boliger strider mod OECD-anbefaling

Regeringens plan om at finansiere den almene boligsektor med statslån strider mod anbefaling fra OECD, som regeringen selv fremhæver i forslag mod offentligt opgavetyveri, skriver Børsen.

Foto: PR

Før sommer kom det frem, at regeringen vil omlægge finansieringen af den almene boligsektor fra realkreditten til statsobligationer for at spare penge. Mandag skriver Børsen, at det går imod en anbefaling fra OECD, som regeringen selv har gjort opmærksom på i dens nye forslag om at bekæmpe offentligt opgavetyveri. Det skriver debatredaktør på Børsen, Thomas Bernt Henriksen, i en kommentar i avisen.

Han henviser således det udspil, som regeringen fremlagde i sidste uge, som har til hensigt "at sikre fair og lige konkurrence mellem offentlige og private aktører." På side side 10 står der om begrebet låneneutralitet, at "OECD anbefaler, at offentlige aktører underlægges vilkår, der sikrer, at de må skaffe kapital på lige vilkår med konkurrenter i den private sektor".

"Den lader vi stå et øjeblik. Ole Birk Olesen (Liberal Alliances boligminster, red) skylder altså en forklaring på, hvorfor finansiering af almene boliger ikke er en slags realkredit. Det er selvsagt korrekt, at staten kan låne billigere end den typiske boligejer. En femårig statsobligationsrente er altid lavere end end femårig flekslånsrente. Pointen er imidlertid, at en sådan sammenligning er utilstrækkelig, for den udelader omkostninger til at forvalte låneporteføljen, kapitalkrav til realkreditinstiutterne og – måske vigtigst – at ingen aner, om Nationalbanken vil forvalte sin nye låneportefølje fornuftigt. Derfor er påstanden om, at skatteyderne kan regne med skattelettelser for 1,4 mia. kr. på grund af lånefinten, mest en påstand," skriver Thomas Bernt Henriksen i kommentaren.

Forslaget fra regeringen har været kritiseret af såvel politikere fra begge sider af Folketings-salen som af realkreditsektoren selv samt de almene boligorganisationers interesseorganisation, BL.

S og DF tager plads på kritikkerholdet: Staten skal ikke lege bank

Almene boliger vender tomlen ned til nyt forslag om statslån

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere