FinansWatch

Stor uenighed om nye låneregler

Aktører på boligudlånsmarkedet er uenige om kommende indgreb, som skal begrænse risikable lånetyper, skriver mediet Inside Business.

Topchef i Spar Nord, Lasse Nyby. Foto: Carsten Snejbjerg/Polfoto/Arkiv

Kommende regler, der skal begrænse risikable lånetyper i vækstområderne København og Aarhus, vækker både glæde og vrede i dele af finanssektoren.

Erhvervsmediet Inside Business har blandt andre talt med Spar Nord-topchef Lasse Nyby, som ikke er positivt stemt over for de nye regler, der træder i kraft om tre uger.

Han siger, at man nok skal leve op til de nye regler, men kalder det over for Inside Business "noget makværk." Også Nordea Kredit er skeptisk over for de nye regler, som man mener kan føre til prisfald på ejendomsmarkedet. Nykredits koncerndirektør Søren Holm er dog positivt stillet over for det kommende indgreb:

"Vi vil altid gerne kunne stille op med lån til vores kunder, men det skal ske på en ansvarlig måde. Vi er enige med Det Systemiske Risikoråd og erhvervsministeren i, at der er fart på i storbyerne disse år, og at det er vigtigt, at vi som kreditgivere er ekstra opmærksomme. Derfor synes vi, at tankerne bag styresignalet er fornuftige, men det er selvfølgelig helt centralt, at den konkrete udmøntning og indfasning sker på en hensigtsmæssig måde," siger han til Inside Business.

De nye regler har til hensigt at begrænse risikable lånetyper som afdragsfrihed og variabelt forrentede lån over for sårbare låntagere i storbyerne. Derfor bliver det sådan, at ved husstande med en gældsfaktor over fire må afdragsfrihed og variabelt forrentede lån maksimum udgøre 15 pct. af lånet. Gældsfaktoren er lånets værdi og øvrig gæld sat i forhold til hustandens indkomst om året.

Nye regler kan bremse vækst i populære bankboliglån

Realkreditinstitutter efterlyser klarhed om nye låneregler

Forsiden lige nu

Bankboss efter Anders Dam-stikpiller: "Jeg kan stikke de fleste"

Står det til topchef Gert Jonassen, har Arbejdernes Landsbank nogle af de skarpeste priser på boliglån. Det siger han til FinansWatch efter flere spidse bemærkninger, som Jyske Bank-direktør Anders Dam rettede mod en række konkurrenter tirsdag. Jonassen erkender dog, at gennemsigtigheden i priserne kunne være større.

Låst dansk marked får datacentral til at kigge mod nordiske naboer

Datacentral vælger at kigge mod Norge og Sverige på grund af et "fastlåst" marked i Danmark. Ifølge selskabets direktør er det muligt at hente nye kunder i de andre nordiske lande uden at betale de nye kunder for at skifte. Han er samtidig klar til et opgør med dummebøder hos datacentralerne herhjemme.

USA giver Letlands pressede regering en hjælpende hånd

Selv om det amerikanske finansministerium i sidste uge offentliggjorde en sønderlemmende kritik af en af Letlands største banker for at have "institutionaliseret hvidvask", så giver det amerikanske udenrigsministerium nu NATO-partneren en hjælpende hånd.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere