FinansWatch

Bidragssatser kan falde 40 pct. ved låneformidling via ejendomsmæglere

Hvis politikerne følger en anbefaling fra Konkurrencenævnet og lader ejendomsmæglere formidle realkreditlån til boligkøbere, kan bidragssatserne falde med op til 40 pct., da bankerne så ikke skal have løbende provisionsbetaling. (Præciseret)

Banker kan gå glip af mia. i provisioner, hvis ejendomsmæglere får lov til at formidle boliglån. Foto: Ritzau Scanpix/Tariq Mikkel Khan.

(Artiklen er præciseret i sidste afsnit.)

Såfremt politikerne følger en anbefaling fra Konkurrencerådet og tillader ejendomsmæglere at formidle realkreditlån, så vil det kunne føre til et fald i bidragssatserne på op til 40 pct. Det vurderer seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet, ifølge erhvervsmediet Finans.dk.

"Prisen kan falde mellem 35 og 40 pct., fordi forslaget vil føre til, at realkreditselskaberne begynder at modtage kunder direkte fra ejendomsmæglerne. Og det kan på sigt få realkreditselskaberne til at sænke bidragssatsen, fordi det bliver billigere at modtage kunder herfra end fra bankerne," siger Lars Krull til Finans.dk.

Eksempelvis betaler en boligejer i dag 1,08 pct. i bidragssats på et F3-lån op til 80 pct. af handelsprisen, svarende til 21.600 kr. årligt for et lån på 2 mio. kr. Heraf sendes 10.300 kr. ifølge Finans.dk årligt videre til kundens bankforbindelse i hele lånets levetid. Men der er intet til hinder for, at ejendomsmæglerne i stedet for en løbende provision accepterer en engangsbetaling for at formidle lånet.

Alene Totalkredit sendte i første halvdel af 2017 i alt 1,5 mia. kr. videre til bankerne i form af gebyrer og provisioner, hvoraf 1,3 mia. kr. var løbende provisioner for formidling af lån. Til sammenligning opkrævede Totalkredit knap 2,9 mia. kr. i bidragssatser fra kunderne samt 235 mio. kr. i lånesagsgebyrer, kurtager og andre gebyrer.

Over for FinansWatch har Nykredit efterfølgende pointeret, at Finans.dk's regnestykke for bidragssatsen ikke tager højde for udbetaling af de såkaldte Kundekroner. Totalkredit vil, indtil videre fra september i år til juni 2019, kvartalsvis udbetale 250 kr. pr. lånt mio. til kunderne i Totalkredit, svarende til en årlig reduktion af bidragssatsen på 0,1 pct.

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere