FinansWatch

Boligejere fortsætter over i fastforrentede realkreditlån med afdrag

Fastforrentede lån med afdrag var i årets første syv måneder de mest populære realkreditlån hos de danske boligejer, viser nye tal fra Nationalbanken.

Foto: Klaus Gottfredsen/Polfoto

Danskerne fortsætter med at skiftede variable realkreditlån ud til fordel for fastforrentede lån. Det viser nye tal fra Nationalbanken.

Således var 40 pct. af de knap 105.000 nye realkreditudlån til private i året første syv måneder med både fast rente og afdrag. Yderligere 19 pct. var med afdrag, men med variabel rente.

Det betyder, at 41 pct. af danskerne valgte lån uden afdrag. Af disse udgjorde fastforrentede lån, rentetilpasningslån med rentebinding på 5 år og lån baseret på Cita-renten langt hovedparten, oplyser Nationalbanken.

"Danskernes valg af realkreditlån afspejler, at renten fortsat er gunstig i forhold til at låse den fast i en større del af lånets løbetid. Endvidere bidrager realkreditsektorens differentierede bidragssatser til, at lån med længere rentebinding, lån baseret på Cita-renten, og i særdeleshed lån med afdrag er ekstra attraktive, når der skal vælges låntype – særligt hvis der er tale om en høj belåningsgrad," fastslår Nationalbanken.

Tal for bankboliglån på vej

Som FinansWatch har skrevet i denne uge er bankerne – med Jyske Bank i spidsen – i stigende grad begyndt at udstede såkaldte bankboliglån, som banken kan vælge at funde via realkreditinstituttet, tage på balancen eller funde ved at banken udsteder egne SDO-obligationer. Disse boliglån indgår i øjeblikket ikke i Nationalbankens tal, men Nationalbanken oplyser til FinansWatch, at man i øjeblikket arbejder på også at føre statistik over disse lån.

Samlet var der ved udgangen af juli 2017 udstedt realkreditlån til private boligejere for 1521 mia. kr., og her af udgør fastforrentede realkreditlån med afdrag til private boligejere nu 41,3 pct. mod en andel på 39,4 pct. for et år siden.

Jyske Banks "superlån" runder 8 mia. kr.

Nye regler kan bremse vækst i populære bankboliglån

 

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere