FinansWatch

S og DF tager plads på kritikkerholdet: Staten skal ikke lege bank

Kritikken af regeringens model for lån til den almene boligsektor får to nye medlemmer. For hverken Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti mener, staten skal agere bank.

Ritzau
Dansk Folkeparti (Liselott Blixt og René Christensen). Foto: Lars Krabbe

Nej, staten skal ikke overtage långivning til almene boliger fra de private realkreditselskaber, lyder det fra partitoppen hos Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

"Staten skal som udgangspunkt ikke agere bank. Slet ikke i den målestok, som man har lagt op til," siger DF's finansordfører René Christensen til Finans.dk.

Den kritik giver genklang hos Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen.

"For hvis man tager det skridt, at staten skal agere bank, så er man gået over en meget væsentlig grænse. Og man må spørge sig selv, hvad er så næste skridt? En statslig bank for billån? For regeringens logik kan man jo lægge ned over mange områder," siger Henrik Sass Larsen i en skriftlig kommentar til Finans.

Han understreger i samme vending, at han selv i sin tidligere stilling som erhvervs- og vækstminister afviste et lignende forslag.

Også de Radikale er lorne ved forslaget. I et interview med FinansWatch fredag udtrykker partiets boligordfører, Andreas Steenberg, skepsis over for forslaget:

"Min holdning er stadig den samme: Det vil sige, at vi er åbne for forhandlinger, men jeg synes, det virker meget som skrivebordsteori, at der skulle være så mange penge at hente på det. Tværtimod tror jeg, at der kan være ret meget bureaukrati i det."

Møder også kritik hos BL

Regeringens forslag om at flytte 90 pct. af udlånet til den almene boligsektor væk fra realkreditinstitutterne og over til staten ved at lade det finansiere af statsobligationer, mens realkreditsektoren får lov til at beholde de sidste 10 pct., har også vakt kritik hos sektoren selv.

Adm. direktør for de almene boligorganisationers interesseorganisation, BL, Bent Madsen mener ikke den nye model ændrer et hak i forhold til det oprindelige forslag om, at staten over en 10-årig periode skulle overtage alle de 180 mia. kr., som realkreditsektoren har udlånt til den almene sektor.

"Vi har igennem årene haft et velfungerende samarbejde med realkreditten omkring belåning, hvor systemet har fungeret. Og når man nu lægger det her om til et nyt system, hvor man har lagt ti pct. ind til en eller anden aktør, der skal byde på det og formentlig have administrationen af det i fem år ad gangen, så ændrer man spillereglerne."

"Det, jeg kan være bange for her, er, at der de facto sker det, at det bliver kompliceret, og der sker nogle bureaukratiske forviklinger," udtalte Bent Madsen til FinansWatch fredag.

Det er ikke kun hos eksterne organisationer og andre partier, at forslaget har mødt modstand.

Internt i Venstre har spørgsmålet ligeledes skabt ballade.

Partier: Nyt forslag er bare Venstre-fnidder

OVERBLIK: Statslån til almene boliger har skabt uro i Venstre

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere