FinansWatch

Medie: Regeringen risikerer milliardkrav og retssager ved at nationalisere statslån

Regeringen har med sit regnestykke, som viser milliardbesparelser ved at nationalisere lån for 180 mia. kr., glemt en vigtig del af ligningen. Milliardstore rabatter til den almene boligsektor skal tilbagebetales, hvis regeringen flytter lånene væk fra realkreditsektoren, skriver Finans.

/ritzau/Jens Dresling/
Foto: /ritzau/Jens Dresling/

Regeringen kan stå tilbage med en sorteper, hvis den gennemfører sin plan om at nationalisere de 180 mia. kr. i udlån, som realkreditsektoren har lånt til den almene boligsektor.

Det skriver Finans. Regeringen har nemlig ikke i sit regnestykke over besparelser taget højde for, at realkreditselskaberne angiveligt har krav på at få tilbagebetalt de kæmpebesparelser, som sektoren har givet staten på lånene, hvis regeringen gør alvor af at nationalisere boliglånene.

I kontrakterne har realkreditselskaberne sikret sig, at regeringen skal tilbagebetale rabatterne, hvis lånene flyttes væk fra selskaberne.

Fra 2019 og ti år frem vil regeringen gradvist at nationalisere sine 180 mia. kr. store realkreditlån til almene boliger ved at omlægge dem til statslån. Dermed forventer staten en milliardbesparelse, både på grund af en lavere rente på lånene, og fordi staten kan administrere lånene til en lavere pris.

Flytter regeringen lånene til staten, vil det imidlertid betyde, at staten misligholder kontrakterne.

Medie: Kuldsejlede statsforhandlinger koster stædig realkreditsektor dyrt

Forsiden lige nu

Køber af krisebank tager en for holdet: Vi gør det for den danske banksektor

Det ville have haft konsekvenser for hele banksektoren, hvis ikke den fortabte situation i Østjydsk Bank var blevet løst, mener direktøren i Sparekassen Vendsyssel, der nu overtager både filialer og kriseramte kunder. Vi så meget nødigt, at banken skulle havne i Finansiel Stabilitet, siger han til FinansWatch.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere