FinansWatch

Totalkredit taber markedsføringsag i byretten

Totalkredit har vildledt i sin markedsføring og skal betale 1 mio. kr. i bøde. Det er resultatet af retssagen i Københavns Byret (Opdateret).

Foto: Stine Bidstrup

Realkreditselskabet Totalkredit er blevet idømt en bøde på 1 mio. kr. for at have overtrådt markedsføringsloven i en sag, som Forbrugerombudsmanden har rejst.

Det har Københavns Byret bestemt. Desuden skal selskabet betale sagens omkostninger.

Læs hele dommen her.

Sagens omdrejningspunkt er et såkaldt produktark, der har ligget på Totalkredits hjemmeside i to versioner hen over en fireårig periode.

Fælles for begge versioner er, at de om fastforrentede lån siger, at "med fast rente ved du, hvor høj ydelsen på dit lån er i hele lånets levetid". Men selv om renten ligger fast, kan bidragssatsen dog godt stige, hvilket har gjort en lang række Totalkredit-kunder sure.

Totalkredit har dog argumenteret med, at det ikke er på baggrund af disse produktark, at folk har optaget lån hos Totalkredit.

Alligevel har retten nået frem til, at selskabet har overtrådt loven og "har vildledt en gennemsnitsforbruger til at tro, at ydelsen ikke kunne ændre sig i lånets løbetid, så længe renten var fast," lyder det i dommen.

Videre hedder det, at Totalkredit dermed har "anvendt urigtige angivelser ved at angive, at ydelsen var kendt i hele lånets løbetid, samt udeladt væsentlige informationer om, at selv om renten var fast, så kunne bidragssatsen ændre sig og dermed den samlede ydelse."

Ukendt omfang af sagen

Retten påpeger, at selv om andre store realkreditinstitutter, samt Realkreditrådet anvendte lignende formuleringer i deres markedsføring af fastforrentede realkreditlån, så kan det ikke undskylde Totalkredit.

Omvendt skriver retten, at den dog ikke finder, at anklagemyndigheden har løftet bevisbyrden for, at Totalkredit ved at lægge produktarkene på selskabets hjemmeside har udøvet en "aggressiv markedsføring."

Når det gælder selve bøden på 1 mio. kr. – eller hvad der svarer til omkring en månedslån for Nykredit-topchef Michael Rasmussen – så bemærker retten blandt andet, at det er svært at vide, hvor mange forbrugere, der har ladet sig lokke af Totalkredits produktark med den vildledende markedsføring. Og af de omkring 200 klager til Forbrugerombudsmanden med relation til produktarkene i tiltaleperioden har det under retssagen kun været muligt at dokumentere de fire klager, bemærker retten.

"Det har således ikke været muligt at opgøre omfanget af brugen af produktarkene og dermed opgøre den indvundne eller tilsigtede fortjeneste i forbindelse med den ulovlige markedsføring af produktarkene," lyder det blandt andet i dommen.

Men blandt andet fordi Totalkredit er et af landets største realkreditinstitutter, og fordi produktarkene lå på hjemmesiden i en længere årrække, uden de blev opdateret, så "findes bøden passende at kunne fastsættes til 1.000.000 kr.," lyder det i dommen.

Parterne har hver især 14 dage til at beslutte, om de vil anke afgørelsen.

Forsiden lige nu

Mangeårig Alka-topchef smutter til rival: Undrer sig over Tryg-salg

Fagbevægelsens salg af Alka til Tryg får tidligere topchef til at skifte arbejdsplads efter knap 30 år. De gamle ejere sprang pludselig af toget, og det undrer mig, siger han i et interview med FinansWatch om det nye job og karrieren, der strækker sig fra et lille advokatkontor i København til en uendelig horisont i Grønland.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere