FinansWatch

Medie: Andelsforeninger stiftes med risikable lån

Andelsboligforeninger, som bliver stiftet med afdragsfrie F9 og F10-lån, risikerer konkurs, fordi disse lån er alt for risikable. Det skriver Politiken.

Andelsboligforeningen Hostrups Have på Frederiksberg i København er en af de foreninger, der er kommet i klemme på grund af swaps. | Foto: /ritzau/Jens Dresling

Ejendomspriserne er så høje, at andelsboligforeninger bliver stiftet på lån, der kan sende dem mod konkurs.

De er billige lige nu, men om ni eller ti år kan de særlige F9- og F10-lån eksplodere i høje renter, der kan knække mange boligejere.

Alligevel bliver flere andelsforeninger stiftet med de risikable lån.

Det får nu en række af landets førende boligøkonomer til at råbe vagt i gevær, skriver Politiken mandag.

De frygter, at udviklingen kan udløse nye konkurser blandt nystiftede foreninger magen til den bølge, der de seneste år har lukket flere foreninger på grund af blandt andet de risikable swap-lån.

"F9- og F10-lån har i de første ni og ti år en række af de samme karakteristika som swap-lånet," siger Marc Lund Andersen, som er seniorøkonom i Boligøkonomisk Videnscenter og en af landets førende eksperter i andelsboligforeninger, til Politiken mandag.

Skifter først rente efter 9 og 10 år

Politiken skriver, at avisen har været i kontakt med fem advokatfirmaer og boligadministratorer, som inden for de seneste to år har deltaget i stiftelsen af mindst 28 andelsforeninger finansieret med "delvist F9- og F10-lån".

"Har vi ikke lært noget som helst af swap-krisen? Det er mig simpelthen ubegribeligt," siger han til Politiken.

F9- og F10-lånene er afdragsfri og skifter først rente efter ni eller ti år. Det er dét, der gør dem farlige.

For ingen ved, hvad renten er så langt ude i fremtiden, og det kan i værste fald betyde, at den er steget så meget, at flere af beboerne ikke kan betale deres boligafgift, advarer Tejs Carstensen, der driver Dansk Andelsbolig Analyse.

"Så de kan være på vej mod en konkurs, hvis renten ændrer sig for meget," siger han til Politiken.

Også Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) advarer imod de risikable lån.

"Det er en tikkende bombe under mange af de her stiftelser, at man udskyder alting i ti år," siger direktør Jan Hansen til Politiken.

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs