FinansWatch

Bidrag står for mere end 40 pct. af boligejernes låneudgifter

En rekordstor del af de danske boligejeres låneudgifter udgøres nu af bidragssatser, men kombineret med den historisk lave rente, kan de ikke mærke det.

parcelhuse realkredit
Foto: SKAANING LARS

Kombinationen af sidste års forhøjede priser på realkreditlån og rekordlave renter betyder, at bidraget nu udgør mere end 40 pct. af de danske boligejeres låneudgifter. Det viser opgørelse lavet af Danmarks Nationalbank.

I Berlingske Business lyder det, at boligejerne samlet betalte 3,4 mia. kr. for deres realkreditlån. Af dem gik 1,4 mia. kr. til realkreditsselskabernes bidragsbetalinger. Bidragssatserne steg sidste år væsentligt, da realkreditselskaberne skulle polstre sig bedre. Den fordeling betyder, at der kommer mere fokus på bidragssatserne, lyder det fra Morten Skak, lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet. Han bakkes op af Morten Bruun Pedersen fra forbrugerrådet Tænk.

”Bidraget er efterhånden en meget stor andel af den samlede udgift. Vi har været vant til, at størstedelen af udgiften ved at have et realkreditlån blev fastsat ude på et velfungerende obligationsmarked i form af en rente. Nu afhænger det af nogle beslutninger i realkreditselskabets bestyrelseslokale, hvor meget vi skal betale. Man burde faktisk omdøbe de fastforrentede lån til bidragstilpasningslån. Det er ikke en fast ydelse, selv om man har fastforrentet lån, da realkreditten bare kan sætte bidraget op. Derfor er der ikke den tryghed, som de har været vant til. Men de variabelt forrentede lån er endnu mere utrygge, da både renten og bidraget kan variere,” siger Morten Bruun.

I det seneste år er den gennemsnitlige bidragssats steget fra 0,8 pct. til 0,9 pct. i det seneste år. På trods af det, er det billigere end nogensinde at være boligejer, på grund af de historisk lave renter. Den effektive rente lå i januar på 2,2 pct., mens den for ti år siden lå på 5,1 pct. – den gang udgjorde bidragssatserne knap 10 pct. af boligejernes samlede udgifter.

Realkredittens bidragsindtægter rundede 20 mia. kr. i 2016

Klager over bidragssatser eksploderede i 2016

Forbrugerrådet Tænk: Bidragssatser på realkreditlån drukner i låneaftalen

Forsiden lige nu

Nemid rykker over på mobilen som app

Det er slut med ikke at have adgang til netbanken, hvis du har smidt Nemid-nøglekortet væk. Finans Danmark og det offentlige har nemlig sammen udviklet en app.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere