FinansWatch

Erhvervsminister: Vi skal have reel konkurrence på bidragssatser

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) tror på konkurrence frem for politiske indgreb - også når det gælder realkredittens bidragssatser og andre priser. Et kommende tiltag fra ministeriet skal gøre det lettere for boligejerne at gennemskue prisforskellene mellem landets fire realkreditinstitutter.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K)

Da Totalkredit i begyndelsen af 2016 hævede bidragssatserne for private realkreditlån, satte det gang i landsdækkende protester fra de danske boligejere. Politisk stod det klart, at der måtte gøres noget, og i øjeblikket foregår der politiske forhandlinger.

På den anden side har jeg også det grundlæggende princip, at jeg ikke har noget imod, at man tjener penge. Men som kunde skal jeg bare have muligheden for at fravælge et selskab, hvis jeg synes, de er for dyre,

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K)

"Der er argumenter, der taler for, at bidragssatserne skulle stige. Et af argumenterne har været den regulering, jeg selv har været med til at gennemføre politisk som erhvervsminister tidligere," siger den nyudnævnte erhvervsmininster Brian Mikkelsen (K).

"Når det så er sagt, så er mit eget politiske ræsonnement, at det allervæsentligste, vi kan tilbyde de danske forbrugere, er en reel konkurrence på bidragssatser," fortsætter Brian Mikkelsen, der tidligere har haft posten i 2011-2012 under VK-regeringen.

I september afdækkede FinansWatch, hvordan realkreditinstitutterne siden finanskrisen har hævet priserne på boliglån voldsomt. Det er sket med begrundelser om skrappere myndighedskrav og større omkostninger. Men samtidig har realkreditselskaberne år for år sendt stadig flere milliarder videre bankerne.

FinansWatch har fået et interview med Danmarks nytiltrådte erhvervsminister og stiller ham spørgsmålet, hvor grænsen for, hvad der er rimeligt ligger.

"Jeg synes, det er et sindssygt svært spørgsmål, hvor jeg har det meget ambivalent – også som lovgiver," siger Brian Mikkelsen.

"På den ene side kan jeg blive lige så forarget og indigneret som andre mennesker over, at man ser bidragssatserne stige samtidig med, at bankerne tjener flere og flere penge," fortsætter han.

Man skal kunne fravælge det dyre selskab

Udsagnet kommer fra en minister, der som FinansWatch skrev i fredags, samtidig mener, at bankerne gerne må lave overskud, og at de er motoren for vækst i det danske samfund.

"På den anden side har jeg også det grundlæggende princip, at jeg ikke har noget imod, at man tjener penge. Men som kunde skal jeg bare have muligheden for at fravælge et selskab, hvis jeg synes, de er for dyre," siger Brian Mikkelsen.

Dermed bevæger han sig ind på det for tiden politisk omdiskuterede felt, der handler om muligheden for at skifte realkreditinstitut, hvis instituttet hæver bidragssatserne, sådan som det det er sket over for private boligejere sammenlagt 18 gange siden 2009.

Kan godt leve med anbefaling 5

Netop når det handler om bidragssatser, så foregår der i øjeblikket politiske forhandlinger om realkreditten, hvor man blandt andet vil fjerne nogle af flytteomkostningerne i forbindelse med bidragsforhøjelser. Forhandlingerne tager udgangspunkt i en rapport fra et ekspertudvalg, der 16. september kom med otte anbefalinger til at øge gennemsigtheden og mobiliteten på det danske realkreditmarked.

Mens syv af anbefalingerne møder bred politisk tilslutning, er der uenighed omkring anbefaling 5, der blandt andet handler om at forbyde opkrævning af kurtage og kursskæring i forbindelse med bidragsforhøjelser.

"Jeg kan godt personligt leve med anbefaling nummer 5. Men årsagen til, at jeg er skeptisk over for det, er, at jeg er bange for, hvad der sker næste gang, man vil gå ind og diktere en egentlig prisdannelse mellem to aktører. Jeg tror ikke, at realkreditmodellen bliver ødelagt af anbefaling fem, men jeg frygter, hvad der skal ske næste gang," siger Brian Mikkelsen.

Bekymret for konkurrencen

Beregninger fra FinansWatch har vist, at det kan tage årevis – i nogle tilfælde flere årtier - at tjene flytteomkostningerne hjem, hvis man som realkreditkunde vil flytte i vrede over nye bidragsforhøjelser. En af årsagerne hertil er blandt andet, at trods de mange bidragsforhøjelser ligger satserne hos de fire realkreditinstitutter, der yder boliglån til private, forholdsvis tæt.

"Jeg har jo været lidt bekymret for, om der har været nok konkurrence. For jeg tror jo på konkurrence. Min erfaring siger mig, at når vi laver indgreb, så bliver det til laveste fællesnævner," siger Brian Mikkelsen.

Flytteomkostninger fastlåser vrede realkreditkunder

Stor forskel overrasker

Hans forgænger, Troels Lund Poulsen (V) varslede for over et år siden, at ministeriet ville oprette en prisportal, hvor boligejerne kan sammenligne priser på boliglån. Og ifølge Brian Mikkelsen, der har haft lejlighed til at smugkigge, bliver den portalen, Tjek Dit Boliglån, lanceret i snarlig fremtid.

"Et mere frit marked vil være til gavn for forbrugerne. Det som overrasker mig ved Tjek Dit Boliglån er, hvor stor forskel, der i realiteten er," siger Brian Mikkelsen.

Så din tanke er, at konkurrencen kan øges ved at øge forbrugernes opmærksomhed på prisforskellene?

"Ja. For der er reelt set rigtig mange penge at tjene ved at være det rigtige sted," lyder det fra ministeren, der også overvejer tiltag, der skal øge opmærksomheden om Tjek Dit Boliglån.

"På en eller anden måde skal vi have lavet en kampagne for at folk kommer ind på sitet. Vi skal have folk til at bruge det, for jeg tror, det vil være en øjenåbner for mange," siger Brian Mikkelsen.

Læs alt om realkredittens bidragsforhøjelser

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere