FinansWatch

Nykredits swap-problemer fortsætter

Nykredit har ifølge FinansWatch’ beregninger været nødt til at foretage massive reservationer på swap-aftaler i både fjerde kvartal og januar. Den samlede renteswap-regning kan nu være oppe på ca. 5,2 mia. kr.

For Nykredits topchef, Michael Rasmussen, er realkreditkæmpens renteswap indgået med andelsboligforeninger i årene op til finanskrisen gået fra at være en hovedpine til at blive en migræne.

I tredje kvartal sidste år tog Nykredit en ekstraordinær kreditreservation på 1,4 mia. kr. på renteswap-aftaler. Dermed var de samlede tabsreservationer på 4,1 mia. kr.

Men ifølge beregninger foretaget af FinansWatch skal Nykredit Bank formentlig tage i omegnen af 650 mio. kr. i nye tabsreservationer i fjerde kvartal. Hertil kommer, ifølge FinansWatch’ estimat, en yderligere regning på op mod 500 mio. kr. for januar 2015 alene.

Dermed er den samlede regning for renteswaps nu muligvis på omkring 5,2 mia. kr., hvis man inkluderer januar-tallene, som naturligvis ikke vil fremgå af Nykredits årsregnskab.

Rentedyk kan fortsætte

Nykredit vil formentlig endnu engang understrege, at de konstaterede tab på renteswaps er langt mindre. Pr. 30. september var de på omkring 275 mio. kr.

Men realiteten er, at så længe det lange renteniveau falder, så vil Nykredits tabsreservationer stige. Det skyldes, at andelsboligforeningernes negative værdi af renteswap-aftalerne bliver stadigt større, jo mere renten falder. Og da Nykredit ikke har sikkerhed for de indgåede swap-aftaler, og mange andelsboligforeninger er økonomisk nødlidende, så fører det uvægerligt til nye hensættelser, så længe renten falder.

Og det bliver den nok ved med, selv om mange økonomer i årevis har spået bunden. Men i øjeblikket forsøger Nationalbanken bevidst at trække den langtløbende obligationsrente ned, så Nykredit skal ikke vente, at tingene bliver bedre foreløbig.

Nykredit præsenterer sit regnskab i morgen, torsdag. Og så vil det stå klart, hvor store renteswap-reservationerne faktisk er. Det vil også fremgå, hvor store nedskrivninger koncernen tager på lån til landmænd. Dem har Nykredit ganske mange af, men hovedparten er dog sikret ved førsteprioritets-pant i jord og bygninger. Alligevel vil landbrug formentlig også sætte deres tydelige fingeraftryk på regnskabet.

Flere retssager

Nykredit har også flere udestående retssager, som muligvis kan påvirke regnskabet. Mest alvorligt er, hvorvidt nødlidende andelsboligforeninger i større stil får lov til at gå konkurs og lade andelshaverne fortsætte som lejere til billige omkostningsbestemte huslejer. Der er også en igangværende voldgift med Jyske Bank om, hvorvidt Nykredit havde ret til at smide Silkeborg-banken ud af Totalkredit-samarbejdet efter købet af BRF Kredit.

I det meste af 2014 har Nykredit lagt Jyske Banks formidlingsprovision i egne lommer, men det beløb vil sandsynligvis skulle tilbagebetales, hvis Nykredit taber voldgiftsagen, der måske afsluttes allerede i denne måned.

Det er dog ikke alt, der er elendighed hos Nykredit. Nykredit Bank er gået i gang med en større reklamekampagne om, at det er “Danmarks boligbank”. Nykredit har gennem længere tid fortalt, at man vil komme med attraktive tilbud til eksisterende og ikke mindst nye kunder.

Da både topchef Michael Rasmussen og detailbankchef Anders Jensen kommer fra Nordea, er et godt bud at Nykredit Bank vil komme med et fordelsprogram for de kunder, der samler deres forretninger i Nykredit Bank. Det er nemlig noget, som Nordea har haft meget stor succes med, i form af bankens Fordel-plus program.

Tjener på konverteringer

Det ville være nærliggende, hvis et nyt kundeprogram blev præsenteret sammen med årsregnskabet.

Hertil kommer, at Nykredit bør få fordel af, at bidragssatserne for en række lån i Totalkredit er sat op pr. 1. januar. Den gevinst bliver dog nok noget mindre end oprindeligt forventet, da låntagerne i stor stil er gået over til traditionelle fastforrentede lån, hvor bidragssatserne ikke er hævet.

Endelig vil Nykredit formentlig tjene pænt i 2015 på lånekonverteringer. Pr. 1. april er der opsagt lån for i alt 93 mia. kr., og da Nykredit har over 40 pct. af realkreditmarkedet, vil det give gode konverteringsindtægter.

I tredje kvartal sidste år endte Nykredit-koncernen med et underskud på grund af reservationerne på renteswap-aftalerne. Det er dog svært at estimere på, præcis hvordan det er gået i fjerde kvartal.

Det skyldes blandt andet, at Nykredit traditionelt har været meget afhængig af indtægter fra investeringer i obligationsmarkedet. Og det er næsten umuligt at vurdere, hvor mange penge Nykredit har tjent på det i løbet af fjerde kvartal.

 

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs