FinansWatch

Banker bekymret for landbrugets mange flekslån

Bankernes interesseorganisation Finansrådet råber vagt i gevær over landbrugets massive forbrug af flekslån. Nu anbefaler man en særlig analyse af de største risikofaktorer.

Foto: Joachim Adrian

Selvom man må antage, at det er bankerne og realkreditinstitutterne selv, der har givet de danske landmænd deres lån, råber bankernes interesseorganisation Finansrådet nu vagt i gevær over de mange rentetilpasningslån i sektoren.

Knap 90 pct. af realkreditlån givet til landbrug er variabelt forrentet, og det har de seneste år været en massiv hjælp for det trængte erhverv, der har realkredit- og bankgæld for 350 mia. kr.

”Det er imidlertid vigtigt, at den enkelte landmand er bevidst om den finansielle risiko, som han er eksponeret mod. Ingen ved, hvordan renten vil udvikle sig, men derfor kan det alligevel være en god idé for nogle landmænd at omlægge sit lån eller dele heraf til lån med en længere løbetid eller til lån med fast rente,” vurderer Niels Storm Stenbæk, cheføkonom i Finansrådet, i en pressemeddelelse.

han foreslår, at landmænd fremover skal offentliggøre en analyse sammen med driftsregnskabet, hvor der foretages følsomhedsberegninger på de fem mest relevante risikofaktorer på den givne bedrift.

”Der er i det hele taget brug for at arbejde mere systematisk med risici inden for landbruget. Her tænker jeg ikke kun på rentefølsomhed, men også følsomhed over for udsving i inputpriser, afregningspriser osv.,” skriver Niels Storm Stenbæk og fortsætter:

”Det vil øge bevidstheden om de risici, som den enkelte landmand er omgærdet af, og kan være en god start til at begynde at arbejde med risikostyring på.”

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs