FinansWatch

Boligejere har væltet kongelån af tronen

Historisk få låntagere tager F1-lån. Men mange vælger flexkort med endnu større usikkerhed.

Kun hver 17. af låntagerne i Realkredit Danmark valgte i 2. kvartal at kaste sig over et F1-lån. Det er den laveste andel i nyere tid.

Det sker i en tid, hvor F5-lånet lokker med historiske 0,8 pct., og mens F3 er helt nede på 0,5 pct.

"Det er blevet særdeles billigt at binde renten for en længere periode, og dermed sikre sig noget større tryghed i den private økonomi," siger Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.

Verden bliver normal igen

30 pct. af realkreditinstituttets udlån bestod af F3 og F5, som dermed overhalede F1 med flere længder.

Samtidig valgte flere fastforrentede lån. En tendens, som også BRFkredit ser, og som der er god logik i.

"Det er historisk, at man kan få en fast rente med meget lille kurstab på 3 pct., og det får man altså i 30 år. På et eller andet tidspunkt bliver verden jo normal igen, hvor vi får højere renter. Og så kan man altså glæde sig over, at man kun betaler 3 pct. i rente," siger cheføkonom hos BRFkredit Ulrikke Ekelund til epn.dk.

F1 fik populær konkurrent

Hun mener dog stadig, at F1-lånet har en dedikeret fanskare, og at det for mange kan være en god løsning.

Bag Realkredit Danmarks tal gemmer sig da også det faktum, at mange kunder valgte det nye alternativ flexkort, hvor ydelsesusikkerheden er endnu større end hos F1, fordi kunden skal forny renten to gange om året.

13 pct. af låntagerne valgte i 2. kvartal flexkort-lånet, og dermed fik næsten hver femte et lån, der skal rentetilpasses hvert eller hvert halve år.

"Flexkort er nu det billigste lån i vores lånevifte, og det synes allerede nu så småt at have fundet sin plads som det nye F1-lån hos os. Siden introduktionen i efteråret har vi samlet set udbetalt lån for lidt mere end 20 mia. kr. i dette produkt til både boligejere og virksomheder," siger Christian Hilligsøe Heinig.

Her kan du se, at Flexkort er 1.591 billigere end F1 i første års ydelse:

Lån 1 mio. kr. F5-lån optaget i dag (rente på 0,76 pct.) F3-lån optaget i dag (rente på 0,46 pct.) F1-lån optaget i dag (rente på 0,49 pct.) Flexkort optaget i dag.
1. års ydelse før skat: 47.163 kr. 45.558 kr. 45.737 kr. 44.146 kr.

Politisk regulering

Både F1-lånets enorme popularitet i 2010 og faldet i 2014 skyldes desuden politiske indgreb.

Under finanskrisen oplevede man F1-renter på over 6 pct. En række pengepolitiske tiltag fik renterne til at falde, og da de korte renter var på vej ned, ønskede mange derfor  ikke at låse sig fast. Dem, der gjorde, vil ærgre sig.

"Der er boligejere, der har låst renten i 5-10 år, og de sidder altså virkelig og venter på, at de kan rentetilpasse," siger Ulrikke Ekelund.

Og på samme måde betyder politiske indgreb i 2014, at det er blevet knap så attraktivt at vælge et F1-lån frem for de mange billige alternativer.

"Vi oplever regulering med F1-lovgivningen og krav fra rating-bureauerne. Det er med til, at prissætningen er anderledes, og det har gjort F1-lånene relativt dyrere end andre produkter," siger Ulrikke Ekelund.

Loven, der trådte i kraft den 1. april i år, betyder, at F1-obligationerne omfattes af en tvungen løbetidsforlængelse på 12 måneder, hvis en rentetilpasningsauktion slår fejl, eller hvis renten op til refinansiering er steget med mere end 5 pct.point over året.

Siden lovindgrebet har merprisen på F1-lånets rente været på cirka 0,04-0,05 pct.point.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs