FinansWatch

V frygter ny boligdiamant vil ramme Udkantsdanmark

Erhvervsminister Henrik Sass-Larsen skal i morgen forklare, hvorvidt tilsynets nye diamant for realkreditinstitutterne vil påvirke yderområdernes allerede udfordrede boligmarkeder.

Foto: Colourbox

Grænser for afdragsfrihed og rentetilpasningslån kan i værste fald ramme lige præcis de områder af Danmark, som har mest brug for dem.

Det frygter Venstres MF Hans Christian Schmidt, som i et spørgsmål til erhvervsminister Henrik Sass-Larsen, beder om at få forklaret, om - og hvordan - man har tænkt sig at tage højde for dette.

"Ministeren bedes redegøre for Finanstilsynets arbejde med en kommende ny tilsynsdiamant, herunder om ikke den vil begrænse realkreditinstitutternesmulighed for at yde afdragsfrie og variable lån, dens indvirkning på bl.a. yderområdernes mulighed for lånoptagning, og endelig bedes ministeren redegøre for, om ministeren agter at tage initiativer i den forbindelse og i givet fald hvilke," skriver folketingsmedlemmet i et spørgsmål.

Rangvid-anbefaling

Den ny tilsynsdiamant kommer i kølvandet på Rangvid-rapporten om finanskrisens årsager, og her pegede rapporten på, at der burde sættes begrænsninger for netop brugen af fleks- og afdragsfri lån, fordi disse var med til at puste priserne på boliger kunstigt op.

Udvalgsformand Jesper Rangvid har tidligere lagt op til, at det bør være frivilligt for realkreditinstitutternes, hvilke typer af kunder man vil begrænse afdragsfriheden for, så længe andelen af afdragsfri lån holdes nede på et bestemt niveau.

"Med en tilsynsdiamant kan de enkelte selskaber selv vælge, hvilke af deres kunder som ikke længere skal have F1-lån og afdragsfrie lån, når det samlede niveau skal nedbringes. De er selv bedst i stand til at vurdere deres kunder," sagde Jesper Rangvid til Jyllands-Posten i november og pegede på, at det nok blev købere, der lånte helt op til den tilladte grænse på 80 pct. der ville blive nægtet afdragsfrihed fremover.

Endnu et nyt indgreb på vej mod boligejere med flekslån

Det er svært at dræbe F1-lånet 

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs