FinansWatch

S&P: Sass Larsens fleksredning løser ikke problemet

Rating-bureauet tror ikke på, at den kommende flekslånslov fuldt ud kan fjerne refinansieringen. S&P's vurdering er afgørende for lovens succes.

En af de helt klare hensigter med Nationalbanken og Erhvervs- og Vækstministeriets kommende flekslånslov er, at rating-bureauet S&P vil nikke til det. Helt konkret skal S&P gerne tillade et fortsat stort omfang af F1-lån, uden det rammer institutternes rating.

En ny analyse fra S&P viser dog, at rating-giganten ikke mener, at lovforslaget kan løse refinansieringsrisikoen.

"Vi tror ikke, det (lovforslaget, red.) fuldt ud adresserer det fundamentale issue ved realkreditinstitutters signifikante årlige refinansiering eller reducerer sandsynligheden for situationer, der kan udløse automatisk forlængelser," skriver S&P i analysen, der bærer titlen "Why Denmark's Proposed Covered Bond Law Doesn't Fully Eradicate Refinancing Risks."

Det er analytikeren Alexander Ekbom, der står som primær analytiker på rapporten.

Vil gribe ind tidligere

S&P skriver, at lovforslaget er et skridt i den rigtige retning, men hovedkonklusionen i den otte sider lange skrivelse er, at problemet ikke bliver løst, hvis forslaget vedtages, som det står.

Forslaget roses for at skabe klarhed over, hvad der sker, hvis en refinansiering slår fejl, så investorerne er oplyst på forhånd.

"Når det er sagt, tror vi, at regeringen vil gribe ind allerede inden, en auktion er i fare for at fejle. Det er på grund af realkreditobligationers vigtighed som et funding-instrument for hjemlige banker," skriver S&P.

Det er i sig selv usædvanligt, at S&P offentliggør en analyse af et forslag, der ikke er vedtaget. Rating-bureauer er generelt kendt for ikke at ville være rådgiver. Derfor venter man traditionelt, til beslutningerne er truffet, med at give sin mening til kende.

Når S&P's mening er vigtig, skyldes det, at bureauet rater hele dansk realkredit. I sommeren 2013 sendte man en skrivelse på gaden, som i grove træk ridsede op, at institutterne alle som en ville blive sænket i rating, hvis man ikke markant skar ned på andelen af F1-lån.

Vil ikke modvirke brugen af F1-lån

Hvis F1-lånet skal have en fremtid i Danmark, kræver det, at S&P vil anerkende, at F1'ere kan tælle som længerevarende funding under den kommende lovgivning.

"Loven, som vi forstår den, vil ikke modvirke brugen af kort F1-lån. Derfor vil realkreditinstitutters afhængighed af kort finansiering forblive høj og fastholde status quo. Yderligere vil den foreslåede forlængelse af realkreditobligationers løbetid - i praksis - flytte rollen som lender of last resort fra nationalbanken til investorer," skriver S&P.

Rating-bueauret roser, at lovforslaget fjerner risikoen for, at et realkreditinstitut går konkurs, hvis en auktion fejler.

 

Nordea frygter investorflugt med ny F1-lov 

Aaen spørger Sass om billigere flekslån 

RD overvejer gammelt lån uden renteloft

K: Sass Larsen må skaffe S&P-svar til renteloft 

Politiker fortæller om skjult dialog med ratingkæmpe 

Camphausen: Flekslov ændrer på delikat balance 

Ordførere afventer rating-giganters vurdering af renteloft 

Nykredit: Vedtag F1-loven hurtigt 

Politikere: Udskyd F1-lov 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs