FinansWatch

Rohde: Vi er ikke optagede af forbruger- og investorhensyn

Formålet med den fremlagte F1-lov er at skabe klarhed omkring det danske realkreditsystem - ikke at please investorer og forbrugere, understreger nationalbankdirektør Lars Rohde.

Foto: Carsten Bundgaard

Først skulle alle flekslånsobligationer konverteres til fastforrentede 30-årige papirer, i tilfælde af store rentestigninger eller forfejlede auktioner. Det vakte ramaskrig blandt investorer, der ikke kunne bruge papirer med sådan en konverteringsrisiko i deres beholdninger, og så blev det lavet om, så obligationerne kun blev forlænget med ét år ad gangen og i øvrigt kun galdt F1, F2 og F3-lån.

Men det betyder ikke, at Nationalbanken har skiftet mening om, hvad der er det rigtige, lød det i går fra Nationalbankdirektør Lars Rohde, da FinansWatch spurgte ham om netop, hvorfor han havde skiftet mening om, hvad den bedste løsning for flekslånsobligationerne var.

"Vi har ikke skiftet mening. Vi har jaget to hensyn, som har været helt overordnede for os: Det er, at der blev skabt fuld klarhed over, hvad der sker, hvis en auktion fejler, eller hvis renten stiger meget ved en auktion, og det andet er, at der kommer klarhed over hvis et institut kommer under afvikling," sagde Lars Rohde og fortsatte:

"Der er helt klart en lang række konkurrerende hensyn fra henholdsvis investorer, realkreditinstitutterne selv, deres kunder - der er nogle forbrugermæssige synsvinkler på det her. Det er vi sådan set ikke så optagede af -  om rentetriggeren ligger det ene sted eller det andet sted, om det bliver variabelt eller fastforrentet lån, efterfølgende. For os er det helt afgørende, at der bliver skabt klarhed over, hvad der sker."

Markedshensyn vigtigst

På spørgsmålet om, hvorfor man ikke bare fra starten havde inddraget investorsiden i udformningen af lovforslaget, der jo endte med at blive markant anderledes end det første umiddelbare udspil, forklarer Nationalbankdirektøren, at markedshensyn og hensyn til risikoen for insiderhandel kom først.

"Det, du kalder en markant ændring, er spørgsmålet, om man går direkte i fastforrentet lån eller om man tillader flere auktioner, efterfølgende. Det kan man så efter smag kalde markant eller ikke markant," indleder Lars Rohde sit svar og fortsætter:

"Den vanskelighed, der har været her, er, at det er et godt princip,, at alle interessenter på det finansielle marked har adgang til den samme information samtidig. Ellers får vi nogle andre problemer med insidertrading med videre, og derfor var det et meget tungt hensyn, at alle fik lige adgang til information, og at alle blev inddraget på et tidligt tidspunkt, og det, synes jeg, at processe har vist. Det er en lidt anden proces, end den man ofte ser i forbindelse med lovinitiativer, men lige netop her synes jeg faktisk, den har været på sin plads."

 

Mere fra FinansWatch

Sorte selskaber bag pensionsbranchens grønne milliarder

Flere pensionsselskaber har talt olieselskaber som BP, Shell og Halliburton med i de 248 mia. kr., branchen har meldt ind som "grønne investeringer" til regeringens klimapartnerskab for finanssektoren. "Vanvittigt," lyder det fra kritiker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs