FinansWatch

Risikoråd vil granske danskernes boliggæld

Flere internationale organisationer og analytikere er bekymrede for danskernes høje gældsætning. Bekymringen er ofte blevet affejet med henvisning til det solide danske realkreditsystem, men nu vil Det Systemiske Risikoråd alligevel se nærmere på sagerne.

Er danskernes høje gæld en trussel mod den finansielle stabilitet?

Det vil Det Systemiske Risikoråd med nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen nu se nærmere på. Det skriver rådet i en meddelelse.

"Rådet besluttede at igangsætte et analysearbejde med henblik på at afdække, om husholdningernes høje gældsætning potentielt indebærer systemiske finansielle risici," skriver rådet i en meddelelse.

Meddelelsen kommer efter, at en analyse fra Nationalbanken har påvist, at udsvingene i privatforbruget i de seneste år næsten helt og holdent kan forklares med udsvingene i boligpriserne.

Artiklen 'Forbrug, indkomst og formue' fra Nationalbanken fik for nylig Børsens økonomiske redaktør til at konkludere,  at EU-kommissionen havde ret, da den i juni 2011 advarede om, at den enorme danske boliggæld var en trussel mod den danske økonomi og den finansielle stabilitet. EU har ret, mener redaktøren, fordi artiklen peger på, at næsten uanset, hvor stor den private pensionsopsparing bliver, så har opsvinget i forbruget lange udsigter, hvis der ikke for alvor kommer gang i boligmarkedet igen.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs