FinansWatch

Nøddebo afviser ikke nye prisstigninger

Det kan blive svært at nå en tocifret egenkapitalforrentning uden at hæve priserne i Realkredit Danmark. Det vil kræve lavere kapitalomkostninger og fald i nedskrivninger.

Carsten Nøddebo Foto: Christian Sølbeck

Realkredit Danmark følger resten af Danske Bank-koncernens mål om en egenkapitalforrentning på 12 pct. Trods en god fremgang i regnskabet, er der stadig et stykke vej for realkreditkæmpen.

Omkostningerne er faldet markant hen over hele 2012 i RD, som også sparede penge i første kvartal. Der er skåret 15 pct. af omkostningerne på et år. Det er blandt andet bedre vilkår hos Danske Banks IT-leverandør, som smitter af på RD.

Dog er bunden ved at være nået, og nu kan det snart ikke gøres billigere.

"Det yderligere potentiale er begrænset. Vi fortsætter selvfølgelig med at have fokus på det, men på et tidspunkt bliver det sværere og sværere at hente besparelser," siger Carsten Nøddebo.

Hvordan er mulighederne så for at vokse sig større på samme kostbase?

"Vores vækstpotentiale hænger meget sammen med samfundsøkonomien. Når ejendomspriserne er så pressede, og friværdierne er så begrænsede, så er vores vækstpotentiale lige nu og her begrænset," siger han.

Afviser ikke prisstigninger

Der er begrænsede muligheder for vækst og for at skære omkostninger. Jeres egenkapitalforrentning er 5,7 pct. Jeg antager, at den gerne skal være tocifret. Kan I nå det uden at hæve priserne igen?

"Kapitalomkostningerne er også relativt vigtige i et realkreditinstitut, og der er en del at hente, hvis vi kan gøre det mere effektivt. Så er der nedskrivningerne, som jo desværre stiger lidt igen. Der er også lidt at hente der," siger Carsten Nøddebo.

Hvis vi fortsætter i lavvækstmiljøet, kan I så nå en tocifret egenkapitalforrentning uden at hæve priserne?

"Priserne er jo drevet af flere ting, dels at vi skal forrente den kapital, vi ligger inde med. Jeg tør ikke sige, om vi kan undgå prisstigninger, men jeg tror, vi har det værste bag os," siger direktøren.

Bidragsindtægterne er steget med 25 pct. Kan man slutte, at jeres bidragssatser er steget med 25 pct på et år?

"Næsten. Der er også lidt vækst i andre ting, men det afspejler vores nye prisstruktur," siger adm. direktør Carsten Nøddebo.

Priserne er dog ikke bare hævet. Bidragssatserne stiger mest på de risikable og kapitalkrævende lån som F1 og de afdragsfri lån. Prisen stiger mindst på de fastforrentede lån med afdrag. Det begynder at flytte kunder.

Anbefaler ikke F1

"Vi kan se en begyndende bevægelse væk fra lån med afdragsfrihed og kort rentebinding. Ved den refinansiering, vi lige har gennemført, var der 17 mia. kr., som skiftede fra årlig refinansiering til tre- eller femårig rentebinding," siger direktøren

De afdragsfrie lån er også på tilbagegang, men dog i mindre omfang, siger han

Men der er vel efterhånden heller ingen rabat at hente på F1'eren. Giver det overhovedet mening at vælge det lån efterhånden?

"Du har ret i, at fordelen ved F1-lånet er snævret meget ind, og prisen for sikkerheden ved en længere rentebinding er ikke så stor, og det vælger flere kunder nu," siger Carsten Nøddebo.

Anbefaler I stadig F1-lånet til nogen?

"Vi har det som produkt, men vi siger lige ud, at hele sektoren skal nedbringe omfanget af F1-lån, og derfor vil incitamentstrukturen blive skærpet. Derfor siger vi, at folk skal kigge mod F3, F5 eller fast rente," siger Carsten Nøddebo.

RD sætter 100 mio af til tab på afdragsfrihed

Realkreditrådet: Størst gevinst ved at lave et resumé

 

 

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere