FinansWatch

Rapport: Afdrag vil ramme 26.000 boligejere hårdt

20 pct. af boligejere med afdragsfri lån vil med de nuværende huspriser skulle bruge mere end halvdelen af deres indkomst efter skat alene på at betale gæld af. Intet problem, mener erhvervsministeren.

De afdragsfri lån udgør ikke en trussel mod stabiliteten på boligmarkedet, konkluderer erhvervsminister Annette Vilhelmsen i kølvandet på en ny rapport om netop afdragsfriheden.

"I perioden 2013– 2019 vil omkring 26.000 husholdninger samlet set opleve, at de ved påbegyndte afdrag kommer til at bruge halvdelen eller mere på at servicere deres samlede gæld ved uændrede ejendomsværdier, svarende til 2,4 pct. af husholdningerne med realkreditgæld," lyder det i rapporten.

De 26.000 husholdninger svarer til 20 pct. af husholdninger med afdragsfri lån.

Alligevel mener ministeren ikke, at der er noget at frygte.

"Analysen viser, at langt de fleste husholdninger, som ikke kan få fornyet afdragsfriheden fuldt ud, vil kunne håndtere situationen. De husholdninger, der ikke ønsker at bevare deres nuværende lån, har gode alternativer. Enten omlægning af hele lånet til et nyt 30-årigt realkreditlån med afdrag eller et nyt afdragsfrit realkreditlån op til de 80 pct. kombineret med et banklån," skriver Annette Vilhelmsen i en pressemeddelelse og understreger at regeringen ingen intentioner har om at ændre på lovgivningen på realkreditområdet.

Hun opfordrer dog i samme meddelelse sektoren til at få de afdragsfri lån bragt ned.

"Problematikken med udløbet af afdragsfrihed illustrerer, at afdragsfrie lån ikke er uden risici. Derfor bør realkreditsektoren over de kommende år få nedbragt omfanget af afdragsfrihed. Jeg er tilfreds med, at institutterne har iværksat forskellige initiativer, der vil trække i den rigtige retning, og vil løbende følge udviklingen på området," skriver ministeren.

S&P advarer mod afdragsfri lån

Videnscenter: Udløb på afdragsfri lån truer i 2015

IMF opfordrer Danmark til af droppe afdragsfrihed

Rohde til angreb på afdragsfrie boliglån

Ane Arnth: Vi lytter altid til Nationalbanken

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere