Ratingbureau ser kun lille forringelse af kvaliteten i danske realkreditobligationer

Trods stigende renter og inflation ser det internationale ratingbureau Moody’s kun lille grund til bekymring. 
Danske realkreditobligationer, der finansierer langt de fleste boligkøb, er fortsat en sikker aktivklasse, mener ratingbureauet Moodys's. | Foto: Jens Dresling
Danske realkreditobligationer, der finansierer langt de fleste boligkøb, er fortsat en sikker aktivklasse, mener ratingbureauet Moodys's. | Foto: Jens Dresling

Investorer i danske realkreditobligationer behøver ikke rynke panden i bekymring over, om stigende renter, inflation og generelt højere leveomkostninger i Danmark vil gå udover kvaliteten i obligationerne bag danskerne boliglån. 

Det vurderer det internationale kreditvurderingsbureau Moody’s. 

I en analyse fra vurderingsbureauet kaldes forringelsen af kvaliteten i realkreditobligationerne for ”beskeden.”

”Danske låntager er historisk set blevet ved med at betale af på lån gennem tider med økonomisk stress,” skriver Moody’s i sin analyse. 

Heri fremgår det også, at de danske husholdninger er blevet hårdt ramt af både rentestigninger som følge af centralbankernes forsøg på at tæmme en stigende inflation. Men selvom de højere leveomkostninger også presser danskernes evner til at betale af på boliggælden, så er kriterierne for i første omgang at kunne optage et realkreditlån så strikse og danskernes hang til boliglån med fast rente og lang løbetid så stor, at der ikke er grund til bekymring, lyder det fra Moody’s. 

”Det danske marked for realkreditobligationer er fortsat stærkt,” konkluderer Moody’s.

Generelt set peger ratingbureauet på globalt plan giver stigende renter bedre rentabilitet i banksektoren, men her er danske realkreditinstitutter en undtagelse, da de er ”afhængige af gebyrindtægter frem for renteindtægter,” skriver Moody’s. I den sammenhæng er danskernes hang til at konvertere boliglån - der koster et gebyr - en god ting.

”Realkreditsektoren vil drage fordel af et skift mod kortere lån, som medfører højere gebyrer, efter en stejl stigning i prisen på 30-årige realkreditlån. De danske tilsynsmyndigheder, som er mere konservative end de fleste, kunne dog foreslå at der afsættes yderligere hensættelser i takt med at brugen problemlån stiger, selvom eventuelle tab sandsynligvis vil være minimale,” skriver Moody’s. 


Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Jyske Bank/pr

Jyske Bank skruer på renten

For abonnenter