FinansWatch

Handelsbanken: Krisen kan skære op mod en femtedel af huspriserne

Hvis man spørger Handelsbanken, så må landet boligejere forberede sig på en periode med tocifrede procentuelle prisfald.

Ifølge Handelsbanken kan boligpriserne falde med op til 20 pct. frem mod begyndelsen af 2024 sammenlignet med priserne denne sommer.

Der er udsigt til store prisfald på boligmarkedet, vurderer Handelsbanken i sin nye konjunkturprognose for Danmark.

Centralbankernes mange renteforhøjelser, der har til hensigt at få bugt med inflationen, betyder nemlig, at det bliver stadigt dyrere at finansiere en bolig. Samtidig betyder inflationen, at husholdningerne får stadig sværere ved at få budgettet til at slå til, og det kan betyde noget for, hvor stort beløb kommende boligkøbere godkendes til at købe for i banken.

I år ventes huspriserne dog at stige med 3,5 pct., men det skyldes udelukkende det stærke udgangspunkt i begyndelsen af året. Til næste år spår Handelsbanken et prisfald på 12 pct. og endnu større, hvis det måles fra toppen.

”Hvor vi tidligere så prisfald i størrelsesordenen 10-15 pct., venter vi nu, at huspriserne på landsplan vil falde med omkring 15-20 pct. fra toppen denne sommer og frem til begyndelsen af 2024,” skriver Handelsbanken i sin konjunkturprognose.

Selv om prisfaldet lyder voldsomt, vil det dog blot bringe huspriserne ned på samme niveau, som var gældende, før coronapandemien brød ud.

Desuden vil boligmarkedet vanen tro være præget af store regionale forskelle.

”Her har advarselslamperne for især ejerlejlighedsmarkedet i København efter vores vurdering længe blinket rødt, med blandt andet stigninger i boligbyrden til niveauerne set op til finanskrisen.”

”Ifølge Boligsiden er lejlighedspriserne i København da også allerede faldet med 5-6 pct. hen over sommeren, og vi venter langt mere markante og længerevarende prisfald på lejlighedsmarkedet i København, som også vil blive relativt hårdere ramt af de nye ejendomsvurderinger og boligskattereformen, som for indeværende må formodes at træde i kraft i 2024,” advarer Handelsbanken.

Trods rentehop og inflationsgalop sover realkreditdirektør godt om natten

Laveste antal bolighandler i otte år og større prisnedslag: Nykredit spår prisfald

Mere fra FinansWatch

Instabank sagsøger Lunar efter droppet opkøb

Afblæsningen af Lunars opkøb af norske Instabank står nu til at udløse et søgsmål mod den danske fintechbank. ”Vi regner med, at næsten alle aktionærer vil være med,” siger adm. direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs