FinansWatch

Ny analyse: Område er afgørende for prisudvikling

Såkaldte prisområder er en afgørende katalysator til at forudsige prisudviklingen på boliger i landet. Det viser en ny analyse fra Nationalbanken.

En boligs prisområde er en god indikator for, hvordan prisen vil udvikle sig, viser ny analyse fra Nationalbanken. | Foto: Thomas Borberg

Den største driver bag prisudviklingen på boligmarkedet er ikke alder på huset, postnummeret eller hustype. Hvis man vil vide, hvad der virkelig batter, skal man se på det såkaldte prisområde. Det fremgår af en ny analyse fra Nationalbanken ifølge erhvervsmediet Finans.

Prisområdet kræver et større kendskab til lokale forhold og kan gå på tværs af kommunegrænser eller postnumre. Analysen, der er udfærdiget ved hjælp af kunstig intelligens, fandt 21 mikromarkeder for lejligheder bare i København.

Analysen undersøgte salgsdata fra boligsiden.dk fra 2009 til 2019, og den benyttede model viste, at prisområdet forklarer 83 pct. af udviklingen i boligens kvadratmeterpris. Til sammenligning kan modellen kun forudsige 41 pct. af udviklingen ved hjælp af regioner og 31 pct. ved hjælp af postnummer. Lægger man hustype og kommune sammen giver det 76 pct.

”Vores analyse bekræfter, at geografisk placering er meget vigtig for boligpriserne,” konkluderer Nationalbankens økonomer i analysen.

Rentefald forventes ikke at påvirke boligpriser

Banker strammer kreditkravene

Udbuddet af boliger ligger 12 pct over sidste år\u0009

Priserne fortsætter med at stige og ventes snart at have toppet

Mere fra FinansWatch

P+ ruller krisevåben ud for yderligere 70.000 medlemmer

Modvind på de finansielle markeder får P+ til at indføre kursværn for yderligere en lang række kundegrupper, så knap 80 pct. af medlemsskaren i oktober er omfattet af krisevåbenet. Direktør forklarer det bl.a. med den måde, som P+ fordeler midlerne mellem kollektive reserver og medlemmernes egne depoter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs