FinansWatch

Professor bekymret for udvikling i afdragsfrie lån

Trods kriseadvarsler tilvælger en stadig større andel af landets boligejere afdragsfrie lån. Udviklingen vækker bekymring hos professor i finansiering.

En større andel af danskerne tilvælger afdragsfrihed på deres boliglån. | Foto: Thomas Borberg

Det er bekymringsværdigt, at en stadig større andel af danskerne vælger afdragsfrihed på deres boliglån.

Det siger Carsten Tanggaard, professor i finansiering ved Aarhus Universitet, til Børsen.

”Det kan godt overraske mig, at folk tager lån med mere risiko lige nu. Først og fremmest fordi situationen på boligmarkedet i år og til dels sidste år har budt på tiltagende krisetegn fra mange fronter,” siger han til mediet.

Hos Realkredit Danmark er 60 pct. af de nyudstedte lån i andet kvartal 2022 afdragsfrie. I 2019, 2020 og 2021 var andelen af lån med afdragsfrihed omkring 40 pct., skriver Børsen. Også i Nordea Kredit vokser andelen af boliglån med afdragsfrihed.

Realkredit Danmark fremhæver, at belåningsgraden - forholdet mellem gæld og værdien af ejendommene - aldrig har været lavere.

Det samme gør sig gældende i Nordea Kredit, fremhævede Mads Skovlund Pedersen, privatkundedirektør for Nordea i Danmark, i forbindelse med bankens halvårsregnskab i juli.

”Udlånsbogen har aldrig været stærkere end nu. Vores LTV (belåningsgrad, red.) er historisk lav, og kundernes formuer er – trods faldene på det seneste – på et rekordhøjt niveau, så de står utrolig godt rustet til fald på boligmarkedet. Jeg er ikke på nogen måde nervøs for vores kreditkvalitet,” sagde han i den forbindelse til FinansWatch.

Boligkunders appetit på flekslån stiger: Hvert anden konvertering sker til variabel rente

Professorer vil lade boligejere leve af friværdi i pensionsårene

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs