FinansWatch

Realkreditinstitutter går uden om udvalgte boliglån

Rentestigninger har medført store forskelle i realkreditinstitutternes udbud af lånetyper.

Foto: PR/Realkredit Danmark

Renter på himmelfart får realkreditinstitutterne til at åbne nye låneserier i samme tempo.

Ifølge Børsen sker det dog ikke i samme takt, og det giver derfor store forskelle i realkreditselskabernes udbud af lånetyper.

Eksempelvis har Realkredit Danmark fravalgt at åbne for lånene med mulighed for 30 års afdragsfrihed med fem procent i rente. Omvendt har Totalkredit gjort klar til at åbne for hele paletten af fastforrentede lån til fem procent i rente.

Den store forskel i udbuddet af lånetyper skyldes først og fremmest det, at de hastigt skiftende renteniveauer medfører en stor risiko for, at nogle af låneserierne bliver for små.

Hvis obligationerne ejes af få investorer kan blandt andet få konsekvenser for boligejere med lån i små serier, eftersom investorerne i så fald kan få stor indflydelse på kurserne og dermed også prisen for indfrielse af obligationerne før udløb.

Derfor er man også forsigtige med at åbne for nye obligationer, da man ikke ønsker at få for mange illikvide obligationsserier til ”ugunst for låntagerne,” fortæller cheføkonom fra Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig til avisen:

”Vi har derfor i første omgang valgt ikke at åbne for FlexLife med en kuponrente på fem procent, da kursen allerede nu vil være et stykke fra kurs 100, og da efterspørgslen efter FlexLife med fast rente har været faldende i takt med højere kuponrenter,” siger han til Børsen.

Økonomer venter store fald på boligpriser i den kommende tid

Banker hæver prisen for at komme ud af obligationsfonde

Tilsynsdirektør taler dunder mod ”potentielt livsfarlig” klausul i afdragsfrie lån

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs