FinansWatch

ECB’s italienske centralbankchef mener tiden er inde til rentestigning

En centraleuropæisk renteforhøjelse i juli er efterhånden mere og mere tydelig. Fredag har italiensk centralbankchef Ignazio Visco været ved mikrofonen.

Ignazio Visco, centralbankchef i Italien og ECB-rådsmedlem. | Foto: Guglielmo Mangiapane/Reuters/Ritzau Scanpix

Billedet af en rentestigning fra Den Europæiske Centralbank, ECB, i juli er efterhånden mere og mere tydeligt. Flere centralbankmedlemmer har været ude og tale for en højere rente, og fredag er turen kommet til Ignazio Visco, centralbankchef i Italien og ECB-rådsmedlem.

”Vi kan rykke gradvist og lade renten stige de kommende måneder,” siger han til Bloomberg TV.

Sættes renten op på ECB’s rente møde i juli, vil det være første gang i et årti, at renten bevæger sig den vej.

Ignazio Visco siger, at juni er for tidligt, da ECB lige skal afslutte sine nettoopkøb af obligationer, men at ”vi vil begynde at bevæge os efter afslutningen - og efter afslutningen betyder måske juli,” siger han.

ECB er kommet i mere og mere i alarmberedskab som inflationen er steget, og markedet indregner nu også en højere europæisk rente.

”Jeg tror, vi nu kan bevæge os ud af det negative territorium,” siger Visco og refererer til, at renten har været under nul siden 2014.

”Og en gradvis stigning betyder i min optik, at det skal ske uden at skabe usikkerhed i markedet,” siger han.

Fra minus til plus i år

Ifølge Bloomberg venter markedet en rentestigning gennemsnitligt på 34 basispoint i juli og fire rentestigningerne af hver 25 basispoint bredt ud over resten af året. Den ledende rente ligger lige nu på minus 0,5 pct.

I tirsdags sagde den hollandske centralbankchef, Klaas Knot, der er medlem af Styrelsesrådet, at han støtter en rentestigning på et kvart procentpoint i juli, og han vurderede endda, at en større renteforhøjelse kan være berettiget, hvis data viser en forværring af inflationen.

Og dagen før sagde den franske centralbankchef og ECB-rådsmedlem, Francois Villeroy de Galhau, at der er ved at opstå enighed om, at ECB bør normalisere pengepolitikken.

”Der har været mange holdninger fremme i de sidste par uger, og jeg prøver at lade være med at gribe for forstyrrende ind. Men jeg synes, vi skal overveje meget nøje, hvad vi bør gøre på grundlag af ikke kun data, men også på baggrund af en omhyggelig analyse af, hvad der kommer,” siger Ignazio Visco.

ECB’s finske medlem vil relativt hurtigt væk fra negative renter

Nationalbankdirektør: En aftale om afdragskrav sikrer mod sårbarhed ved boligprisfald

Banker føler sig velpolstrede: ”Men der er mørke skyer derude”

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs