FinansWatch

Finans Danmark er klar til at drøfte lån i landdistrikter med erhvervsminister

Ifølge Finans Danmark er døren ikke lukket for realkreditudlån nogen steder i Danmark, men interesseorganisationen vil gerne drøfte lån i landdistrikter med minister, som mandag præsenterede nye initiativer. Ejendomsmæglerkæde glæder sig over ministerens udspil.

Ane Arnth Jensen, viceadm. direktør, Finans Danmark. | Foto: PR/Finans Danmark

Den finansielle sektor tager gerne en snak med erhvervsminister Simon Kollerup (S) om lån til boliger i landdistrikter, men deler ikke til fulde ministerens syn på problemet.

Omtrent sådan kan meldingen fra interesseorganisationen Finans Danmark sammenfattes, efter Erhvervsministeriet tidligere på dagen præsenterede sit forslag på området. Det lyder, at der stilles statsgaranti for den yderste fjerdedel af realkreditlånet – fra 60 til 80 pct. af boligens værdi – når en bolig handles i et postnummer, hvor kvadratmeterprisen er under 8000 kr.

"Hvis det er en politisk prioritet at understøtte udlånet yderligere, ser Finans Danmark frem til at drøfte mulighederne med ministeren," konstaterer Finans Danmark i en pressemeddelelse.

Dialog med finanssektoren

Erhvervsministeriet lægger op til drøftelser med finanssektoren om, hvordan tankerne præcist skal føres ud i livet. Og dem møder Finans Danmark gerne op til.

Interesseorganisationen er dog ikke helt enig i erhvervsministerens diagnose. Finans Danmark peger bl.a. på, at væksten i realkreditudlånet på 400 mia. kr. de seneste seks år ifølge organisationen har været jævnt fordelt på tværs af Danmark, og at realkreditudlånet til helårsboliger i landdistrikter er steget med 8 pct. fra 2019 til 2020.

"Den slags fakta skal også med på bordet. Vi ser frem til at tale med ministeren om planerne. Vi har fortsat et stort ønske om at bidrage til vækst og udvikling i hele Danmark. Og hvis regeringen ønsker at understøtte udlånet yderligere, vil vi meget gerne drøfte mulighederne," siger Ane Arnth Jensen, viceadm. direktør i Finans Danmark, i meddelelsen.

Hun udtaler videre, at der ikke er "nogen steder i landet, som på forhånd er udelukket fra at få realkreditlån". Og når potentielle boligkøbere får nej til at optage lån, så er det ifølge Finans Danmark som regel på grund af den enkeltes økonomi.

"Når de (realkreditinstitutter, red.) alligevel må sige nej til nogen, sker det efter en vurdering af sagen ud fra de regler, som Folketinget har vedtaget. Det indebærer, at boligens langsigtede værdi og låntagers økonomi afgør, om man får ja eller nej til at låne. Den solide og billige danske realkreditmodel forudsætter, at der er stor sikkerhed i ejendommens værdi og sikkerhed for, at lånet bliver betalt tilbage," udtaler Ane Arnth Jensen.

Glæde hos mæglerkæde

Mens Finans Danmark er afmålt i sin begejstring over erhvervsministerens initiativ, så er glæden stor hos Realmæglerne. Ejendomsmæglerkæden har flere gange slået til lyd for en statsgaranti på den yderste del af realkreditlånet – altså præcis det initiativ, som Simon Kollerup nu foreslår.

Preben Merrild Angelo, adm. direktør for Realmæglerne, kalder i en pressemeddelelse initiativet "en sejr for boligejerne".

"Presset tages af byerne ved, at boligkøberne ikke tvinges til at købe dér, og mange vil nu igen få mulighed for at komme ind på boligmarkedet, uden de skal komme med 300.000 kr. eller mere i lommen til udbetaling," udtaler han og fortsætter:

"Mange unge kan ikke spare op, fordi de bor til dyre huslejer i byen, selv om de kunne eje billigere. Ægtepar i gode, faste stillinger har tidligere fået nej i banken til boligkøb i landdistrikter, og de får nu opfyldt deres drøm, hvilket betyder, at de stærke ressourcer ikke kun rykker ind, men også rykker ud."

Også fra Landdistrikternes Fællesråd er der lovord til erhvervsministeren for initiativet.

"Siden finanskrisen har der været udfordringer med boligfinansiering i landdistrikterne. Det har medført en negativ spiral med lange liggetider og få hushandler, fordi køberne ikke kan få finansiering. Det er en uholdbar situation, som bidrager yderligere til affolkning, centralisering og skævvridning af landet. Derfor glæder det mig, at regeringen har fremlagt en løsning på udfordringen," udtaler Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, i en pressemeddelelse.

Ud over forslaget om statsgaranti på en del af realkreditlånet foreslår erhvervsministeren også at forbedre lånemulighederne for virksomheder i landets landdistrikter. Det skal ske ved, at minimumsgrænsen på 1 mio. kr. på vækstlån fra Vækstfonden fjernes.

Regeringen vil give statsgaranti på del af realkreditlån i landdistrikter

SF opfordrer minister til at præsentere initiativer til lån i landdistrikter

Ministerium har fået 146 henvendelser om lån i landdistrikter 

Mere fra FinansWatch

Nyt forsikringsselskab er landet på garantifondens bord: Flere parametre letter sagen

Gefion Insurance bliver det femte forsikringsselskab, der kommer under Garantifonden for Skadeforsikringsselskabers behandling på godt fire år. Både Folketinget og Finanstilsynet har dog gjort den nytilkomne sag noget lettere at håndtere end de foregående danske forsikringskonkurser, ligesom det økonomiske omfang af sagen er noget mindre, fortæller direktør Torben Garne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs