FinansWatch

Nationalbanken spår mere afdæmpet udvikling i boligpriser

Boligpriserne er steget kraftigt under corona. Nu venter Nationalbanken dog en mere afdæmpet vækst.

Foto: Thomas Borberg

Nationalbanken venter, at udviklingen på boligmarkedet bliver mere afdæmpet fremadrettet, således at priserne i vid udstrækning følger indkomstudviklingen.

Det fremgår af Nationalbankens decemberudgave af "Udsigterne for dansk økonomi", der er offentliggjort onsdag morgen.

"Dog er der risiko for, at de meget lave finansieringsomkostninger i kombination med stigende disponible indkomster og en midlertidigt høj boligefterspørgsel skaber selvforstærkende stigninger i boligpriserne og en øget gældsopbygning," fremgår det af analysen.

Nationalbanken påpeger, at handelsaktiviteten på boligmarkedet er høj, og antallet af boliger til salg er faldet.

"Priserne faldt i marts under nedlukningen, men de er siden steget kraftigt og lå i tredje kvartal 4,3 og 6,6 pct. højere end sidste år for henholdsvis enfamiliehuse og ejerlejligheder," skriver Nationalbanken og fortsætter:

"Prisstigningerne afspejler i vid udstrækning udviklingen i indkomster og renter. Husholdningernes indkomster har været understøttet af kompensationsordningerne, mens realkreditrenterne er faldet svagt siden 2019."

Boligpriserne har også været understøttet af, at husholdningernes forventning til deres egen økonomiske situation er forblevet relativt høj på trods af pandemien.

"Samtidig har den typiske boligkøber ikke været lige så hårdt ramt af de økonomiske følgevirkninger af pandemien. Endvidere kan adfærdsmæssige ændringer have øget boligefterspørgslen og presset på boligmarkedet under pandemien. Presset kan dog løje af, i takt med at boligefterspørgslen mættes, eller hvis adfærden normaliseres," skriver Nationalbanken.

Nationalbankdirektør ser ikke behov for finanspolitiske lempelser 

Finanslobby er gået i dialog med Nationalbanken om nyt stort it-projektet 

Nationalbanken: Ny runde corona forsinker genopretningen 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs