FinansWatch

Økonomer erkender fejlvurderinger af boligmarkedet

Vi har undervurderet, at det her var en sundhedskrise og ikke en økonomisk krise, lyder det bl.a. fra boligøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen, i Børsen.

Foto: Lars Krabbe/ERH

En række økonomer spåede store prisfald på boligmarkedet, da coronasmitten lukkede samfundet ned i det tidlige forår. Det skriver Børsen.

"Vi har undervurderet, at det her var en sundhedskrise og ikke en økonomisk krise," siger boligøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen, til Børsen, der bl.a. henviser til Nordea, der spåede et dyk i huspriserne på 5 pct. sammenlignet med sidste år, mens Nykredit forventede et falde på 4,1 pct. i år.

Boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann, kalder i Børsen udviklingen for overraskende:

"I dag må vi konstatere, at det var alt for pessimistisk," siger hun.

Direktør med ansvar for privatkunder i Nordea i Danmark, Mads Skovlund, og hans kollega, direktør med ansvar for erhvervskunder i Danmark, Bjørn Bøje Jensen, forklarede for få uger siden over for FinansWatch de fejlslagne prognoser med, at det indenlandske forbrug har klaret sig bedre end de værste anelser, de havde.

Samtidig medførte coronasituationen, at mange danskere søgte sommerferie i Danmark og ikke udlandet. Det gav også den medfødte effekt, at eksempelvis tyskere ikke rejste til Danmark for at leve af tyske indkøbsvarer.

Nordens største bank forklarer overraskende stærkt boligmarked med Storm P.-citat

 

Boligpriser ligger på højeste niveau i ti år

Udbud af villaer og rækkehuse er det laveste i ti år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I starten af april hed det fra Nordea, at huspriserne skulle ned med 5 pct. i år sammenlignet med sidste år. En måneds tid senere var Nykredit klar med sin prognose: Banken forventede, at prisen på et hus skulle falde med 4,1 pct. i år.

 

Men vi har ikke set skyggen af prisfald i den størrelsesorden. Jovist, boligmarkedet stod kortvarigt stille og faldt en tak. Men siden har det sat nye rekorder, hvor salget er buldret afsted. Første halvår er priserne faktisk steget en smule.

 

“Det har været en overraskende udvikling. Man må sige, at kompasnålen har snurret rundt,” siger boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann, og tilføjer:

 

“I dag må vi konstatere, at det var alt for pessimistisk.”

 

Men hvorfor tog boligøkonomerne så fejl? Det er der flere grunde til. Mira Lie Nielsen peger særligt på én ting:

 

“Indtil videre har det for mange kun været en sundhedskrise – og ikke noget, der har påvirket deres privatøkonomi. Mange danskere har fint kunne købe og blive godkendt til at købe et nyt hus,” siger hun.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere