FinansWatch

Tidligere topminister til lobbyister: Tørrer du en politiker bare én gang, er du færdig

NÅR FINANSSEKTOREN LOBBYER: Med mere end 30 år i politik har den tidligere topminister, europaparlamentariker og nuværende lobbyist Bendt Bendtsen stor erfaring med lobbyisme. Han ser flere fordele end ulemper og peger konkret på, at lobbyisme var medvirkende til, at det danske realkreditsystem for 10 år siden blev reddet. Alligevel står særligt én negativ oplevelse tydeligt i hukommelsen.

Bendt Bendtsen

For mange klinger ordet lobbyisme af noget fordækt. Af hemmelige samtaler mellem nogle lidt for smarte konsulenter hos interesseorganisationer eller virksomheder, som forsøger at presse deres dagsorden ned over hovedet på magthaverne med til tider ufine tricks.

Men det er ikke et billede, der vækker genklang hos den tidligere mangeårige konservative europaparlamentariker og vicestatsminister Bendt Bendtsen, der i dag selv er blevet lobbyist som bestyrelsesformand for brancheorganisationen Synergi.

"Det skræmmebillede, nogle maler af lobbyister, er noget forfærdeligt vrøvl," siger han til FinansWatch, der for tiden sætter fokus på lobbyisme i finanssektoren.

Det gælder heller ikke i EU, hvor lobbyorganisationer ofte beskrives som værende særdeles magtfulde.

"Det er naivt at tro, at en parlamentariker i Bruxelles kan vide alt her i verden," siger han og tilføjer, at der i hans optik ikke er forskel på, hvordan lobbyisme foregår i Bruxelles og på Christiansborg.

Selv afviser han at have oplevet en form for pres fra lobbyister i sin 30 år lange politiske karriere.

Tværtimod har han flere positive oplevelser, hvor han har samarbejdet med interesseorganisationer og peger konkret på, da det i starten af indeværende årti lykkedes at redde dansk realkredit. Det vender vi tilbage til.

Måtte bede lobbyist om at skride

Først og fremmest gælder det ifølge Bendt Bendtsen om, at man som politiker naturligvis skal være bevidst om lobbyistens intention ved at henvende sig. Når det er sagt, kan lobbyisternes interesser også somme tider falde sammen med enten erhvervslivets eller sågar Danmarks interesser over en bred kam.

Men selv om Bendt Bendtsen grundlæggende er positivt indstillet over for lobbyister, er det ikke ensbetydende med, at alle lobbyister er lige dygtige til såkaldt interessevaretagelse. Han er heller ikke bleg for at sætte ord på, hvordan man i hvert fald ikke skal agere som lobbyist, hvis man ønsker at bevare relationen.

"Man skal ikke bare mele sin egen kage. En dårlig lobbyist, der kun har en kortsigtet og snæversynet gevinst for øje, er der ikke bund i," siger Bendt Bendtsen og peger på, at en lobbyist, som kommer med forkerte beregninger, typisk vil være bandlyst efterfølgende.

Og selvom det ikke er noget, der sker ofte, husker han især et konkret tilfælde, hvor han var nødt til at smide en lidt for grøn lobbyist ud af sit kontor.

Det var i sidste periode af Bendt Bendtsens tid i EU-Parlamentet, hvor han måtte sende en lobbyist ud af sit kontor efter kun to minutter, da han ikke mente, lobbyistens opførsel var i orden. Den pågældende person var så overbevist om sin egen sag, at han ifølge Bendt Bendtsen på det nærmeste skældte ud.

"Jeg bad ham om at forlade mit kontor. Dine kollegaer kan få lov at blive siddende, men du kan godt skride. Det hører til sjældenhederne, at det sker, men det sker," siger den tidligere EU-parlamentariker.

Og ifølge Bendt Bendtsen får det varige konsekvenser for lobbyisternes arbejdsbetingelser og mulighed for at komme i dialog med politikerne, hvis de først en gang har dummet sig:

"Har man som lobbyist bare én gang prøvet at tørre en politiker, så er det ligegyldigt, om man er rød eller blå, eller om det er i Bruxelles eller på Christiansborg. Så er vedkommende færdig, og ikke bare på det ene kontor, men alle steder, for politikere taler også sammen."

Stor sejr for realkreditten

Generelt er to ting altafgørende for, at man som lobbyist opnår gennemslagskraft hos politikerne og ikke bliver smidt på porten, mener den tidligere toppolitiker.

Dels er det væsentligt, at det budskab, du forsøger at gennemtrumfe, understøttes af solid og gennemberegnet fakta. Derudover er det vigtigt, at du som lobbyist kender tankegangen hos politikerne og er bekendt med de uskrevne spilleregler, der eksisterer i forholdet mellem lobbyister og politikere.

Et godt eksempel på, hvad Bendt Bendtsen oplever som god lobbyisme, handler om realkreditten. Tilbage i 2012 satte de internationale regler, som blev barslet af Basel-komitéen efter finanskrisen, det danske realkreditsystem under pres. Men blandt andet som følge af intenst lobbyarbejde valgte EU-Kommissionen at frede de danske realkreditobligationer.

I den forbindelser spillede Realkreditrådets daværende direktør i Bruxelles, Jens Valdemar Krenchel, en afgørende rolle, lyder det fra Bendt Bendtsen. Han peger på to særligt udslagsgivende kompetencer hos lobbyisten.

Dels var Jens Valdemar Krenchel dygtig til at trække papirer og vigtig information ud af kommissionen, som først blev offentliggjort på et senere tidspunkt.

Derudover bidrog Finansrådet og Realkreditrådets beregninger af konsekvenserne ved Basel-komitéens varslede ændringer for dansk realkredit som tungtvejende argumenter, som Bendt Bendtsen kunne anvende i de politiske diskussioner.

"De politiske sejre har mange fædre og nederlag det modsatte, men der er ingen tvivl om realkreditlobbyens store andel af den her sejr," siger han.

Danmarks indkøb af kampfly præget af lobbyisme

I interesseorganisationen Forsikring & Pension har direktør for public affairs og kommunikation, Jacob Winther, også indgående kendskab til lobbyisme fra begge sider af bordet, og han mener også – måske ikke så overraskende, da han selv er lobbyist – at der er mange samfundsgavnlige effekter ved lobbyisme.

Som tidligere pressechef i Forsvarsministeriet og spindoktor for den forhenværende forsvarsminister Søren Gade modtog han mange henvendelser fra lobbyister, der forsøgte at tale deres sag i forbindelse med Danmarks indkøb af nye kampfly.

"Processen var undervejs i mange år, men kørte på sit højeste, da jeg sad i ministeriet, og jeg fik enorm meget kontakt fra lobbyister. Jeg mener, det var positivt. Det tog noget tid, men den tid kom tifoldigt tilbage, og det bidrog med viden og nuancer i diskussionen," siger han.

Det er selvfølgelig vigtigt, at man fra politisk hold er klar over lobbyisternes grundlæggende interesser og intention med sin henvendelse, påpeger han.

"De gode lobbyister sørger for at henvende sig på en måde, så de kan komme tilbage igen. Hvis du lægger noget fakta på bordet, som rent faktisk holder, har du fra politisk hold lyst til at bevare dialogen – det har jeg lært indefra," siger Jacob Winther.

I F&P har de fleste i lobbyforeningen derfor også erfaring med lobbyisme fra enten en styrelse eller departement, så de er bekendte med, hvordan argumentationen internt bliver sat op, når der skal træffes beslutninger, fortæller han.

FinansWatch har tidligere bragt et længere interview, som kan læses nedenfor sammen med andre artikler i serien om lobbyisme i finanssektoren:

Finansforenings lobbyister styrer uden om medierne i jagten på indflydelse 

Toplobbyist: Andre brancher er misundelige på finanssektorens vilkår på Christiansborg 

Særskat på bankerne er ikke et tabt slag endnu – lobbyisterne har mere krudt i bøssen 

Efter skarpe trusler i valgkampen: Finanslobby skal charmere nye magthavere fra svært udgangspunkt

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs