FinansWatch

Rekord i lånetilbud i oktober

Pressemeddelelse fra Realkreditrådet oplyser, at der i oktober blev sat rekord i antallet af lånetilbud fra realkreditinstitutter i 2011.

Foto: Colourbox

32.945 lånetilbud til private husholdninger og erhvervsvirksomheder. Det er tallet for realkreditinstitiutternes lånetilbud i oktober, der er omtrent 10.000 højere i forhold til september. Niveauet er dog stadig lavt i forhold til det historiske gennemsnit, der siden 2000 har lagt på ca. 35.000 om måneden, oplyses det i pressemeddelelsen.

 

Foto: Kilde: Realkreditrådet og Realkreditforeningen
Foto: Kilde: Realkreditrådet og Realkreditforeningen
 

”Det stigende antal af lånetilbud i oktober skyldes især låneomlægninger. Realkreditsektoren arbejder på at flytte refinansieringen af rentetilpasningslån væk fra december. Det har givet en stigning i antal lånetilbud på lån med en anden refinansieringsperiode. En anden forklaring er, at boligejere som vil omlægge deres fastforrentede lån til næste termin senest skulle gøre det inden udgangen af oktober,” udtaler Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, i pressemeddelelsen.

Ændret kreditpolitik forklarer lavt niveau

Dagbladet Politiken bragte i dag to artikler omkring udviklingen i bankernes kreditpolitik og deres effekt på boligpriserne - og vice versa. Udviklingen kan være en del af forklaringen på det generelt lave niveau for lånetilbud fra realkreditinstitutterne, der ses i ovenstående graf, siden 2007.

Strammere lånekrav kan ende med at sænke boligmarkedet en gang mere

Huspriser dykker - men få har råd

Ifølge artiklerne er kreditpolitikkerne strammet således, at et par i dag kun kan låne 2,5 gange brutto husstandsindkomsten - mod et tal der nærmede sig 4 gange husstandsindkomsten inden krisen. Disse tal stammer fra en analyse foretaget af Bolius.

Tallene betyder ifølge beregninger fra Politiken, at hvor husstanden tidligere skulle have en indkomst på 750.000 kroner årligt for at købe bolig til 3 millioner kroner, skal samme husstand i dag tjene 1,2 millioner kroner for at få adgang til boligen.

Jakob Brøchner Madsen, professor i økonomi, giver også overfor Politiken udtryk for, at de stramme lånekrav vil holde mange danskere ude af boligmarkedet.

"Med 2,5-reglen skærer man en del potentielle købere fra markedet, og de vender først tilbage, når huspriserne er tilstrækkelig langt nede," angiver han til Politiken.

Stor forskel i stramninger

Stramningen i kreditpolitikken hos bankerne lader dog til at være meget spredt. Hos Nykredit lyder meldingen til Politiken, at

"Vi har ikke lavet om på kreditpolitikken. Til gengæld oplever vi, at folk selv er blevet knap så faste i troen på, at de kan gå på vandet. Der er ikke de samme forhåbninger om store lønstigninger, som der har været tidligere," udtalte Sune Worm Mortensen, afdelingsdirektør i Nykredit, til Politiken.

I Danske Bank er udviklingen markant anderledes. Her er rådighedsbeløbet hævet med 5 pct., ligesom banken ønsker, at kunderne selv skal komme med 5 pct. til udbetalingen, og samtidig skal de kunne betale afdragene på et fastforrentet lån, skriver Politiken i deres artikel i dag.

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs