FinansWatch

Alvorligt boligprisfald helt som ventet

Huspriserne faldt i første kvartal med 1,9 pct.

Den endelige statistik for boligprisernes udvikling er netop udkommet. Som indikeret af opgørelser fra andre markedsaktører faldt priserne i første kvartal med 1,9 pct. for huse, mens der var mindre stigninger for ejerlejligheder.

Parcel- og rækkehuse blev solgt 11 pct. under den oprindelige udbudspris og havde en gennemsnitlig liggetid på 7 måneder.

- Siden første kvartal er der løbet meget vand i åen på boligmarkedet - diskussioner om højere boligskatter, afskaffelse af flexlån og afdragsfrie lån samt tiltagende økonomisk usikkerhed har sendt den skrøbelige stabilisering af boligmarkedet til tælling. Med andre ord så er prisfaldene i de officielle prisstatistikker fra Danmarks Statistik og dagens boligmarkedsstatistik for første kvartal næppe en enlig svale, skriver cheføkonom hos Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig i en kommentar og fortsætter:

- Selv om huspriserne ikke falder så dramatisk som under den værste storm fra finanskrisedagene, så er der tale om mærkbare prisfald på boligmarkedet, og det understreger, at der er tale om en alvorlig situation. Vi ved også, at der er en udpræget grad af pessimisme blandt danskerne til den fremtidige prisudvikling, og at handelsaktiviteten er særdeles afdæmpet.

Mindre handelsomkostninger

Han venter på regeringens pakke til boligmarkedet, der ligesom gennemførte initiativer i USA og England vil gøre handelsomkostningerne ved boligsalg mindre.

- En ting er, at aktiviteten kortvarigt trækkes i vejret af sådanne tiltag, noget andet er, at det ikke er en mirakelkur. I den aktuelle situation er det jo faktisk værd at bide mærke i, at især de korte renter er tæt på historisk lave, og at det målt isoleret ved førsteårsydelsen er billigt at købe og eje bolig i Danmark, og det forhold ændrer rabatten ikke afgørende ved. I det nylige initiativ i USA fortsatte presset på boligmarkedet efter udløb af købsrabatten, og den øgede aktivitet skete især på bekostning af den fremtidige aktivitet, skriver Christian Hilligsøe Heinig.

Ifølge Realkredit Danmark er de to største problemer for boligmarkedet den usikre økonomiske situation og truende arbejdsløshed samt forventningen om yderligere prisfald.

- I bedste fald kan hjælpepakken til boligmarkedet bygge bro til en situation, hvor det atter ser lysere ud på den økonomiske front. I værste fald vil hjælpepakken blot give et kortvarigt løft på boligmarkedet alene på bekostning af den fremtidige aktivitet og dermed i sidste ende risikere at være spild af skattekroner, konkluderer Christian Hilligsøe Heinig.

Mere fra FinansWatch

Dansk Handelsbanken-direktør stopper

Lars Moesgaard, adm. direktør i Handelsbanken Danmark, kommer ikke til at fortsætte i Jyske Bank, der 1. december officielt overtager den svenske banks danske forretning.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs