Uro påvirker kampen for dansk realkredit

Opbruddet på det danske realkreditmarked vil svække Danmark i slutspillet om realkreditobligationernes fremtid, lyder der fra topcheferne i BRF Kredit og DLR Kredit.

Uroen omkring den danske realkredit skader de danske muligheder for at overbevise EU-Kommissionen om systemet robusthed. Også selv om dansk realkredit er lige så sikker i dag, som det var i sidste uge. Sådan lyder meldingen fra flere sider efter en begivenhedsrig uge.

”Jeg tro helt bestemt, at det svækker Danmarks mulighed for at komme igennem med synspunkterne. Det forfærdelige er i virkeligheden er, at der ikke er sket nogen ændringer i den grundlæggende sikkerhed omkring dansk realkreditobligationer,” siger Sven Blomberg, adm. direktør for BRF Kredit til FinansWatch.

Skaber uro

For en uge siden rejste Folketinget Europaudvalg i samlet flok til Bruxelles, hvor de mødtes med Kommissær for det indre marked Michel Barnier. Målet var at overbevise ham om robustheden i det danske realkreditsystem og blandt andet sikre, at fremtidens regulering vil anse realkreditobligationerne for at være ligeså sikre som statsobligationer.

Siden er der sket ting og sager på det danske realkreditmarked, hvor de to største spillere, Nykredit og Realkredit Danmark, netop har meddelt, at de udskiller deres rentetilpasningslån i særlige kapitalcentre og hæver priserne. Samtidig har Realkredit Danamrk i vrede over Moody’s håndtering af dansk realkredit valgt at opsige samarbejdet med det magtfulde kreditvurderingsbureau.

”Alle de argumenter, der er fremført over for EU gælder fortsat, men al den uro, der nu skabes på markedet, skaber da usikkerhed i sådan en proces,” siger Sven Blomberg, der selv overvejer, om man skal følge i Nykredit og Realkredit Danamrks fodspor og udskille sine flekslån i et særligt kapitalcenter.

Fornuftige argumenter

Lignende melding kommer fra direktør i DLR Kredit, Jens Kr. A. Møller:

”Argumenterne er de samme og den gode historie er den samme. Man kan ikke komme uden om, at det her er med til at skabe noget støj i billedet. At sige andet ville være at fornægte sandheden,” siger han.

”Jeg mener, at både Carsten Nøddebo og Peter Engberg meget fornuftigt har argumenteret for, hvorfor vi har et stærkt system. Men det er klart, at når man sidder i udlandet, så vil man da undre sig over det, der sker lige nu, det ville vi også selv gøre,” lyder det med henvisning til topcheferne i henv. Realkredit Danmark og Nykredit.

Maj Invest: Systemet bliver revet i stykker

Realkreditkurser falder efter Moody's-fyring

Realkredit Danmark opsiger samarbejde med Moody's

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også